Majiteľ pozemku s tisícami jahôd nám prezradil, ako ich pestovať a presádzať, aby si ich mal veľmi veľa

Prvý hit letnej sezóny sú samozrejme jahody. Len málo ľudí ich nemá rrado. Sú chutné aj čerstvo odtruhnuté ale dá sa z nich vyrobiť aj nespočetné množstvo dobrôt. Ich obsah uhľohidrátov je nízky v porovnaní s inými druhmi ovocia a obsahuje podobné množstvo vitamínu C ako citrusové plody. Okrem toho vo väčšom množstve  obsahuje aj vitamín E, B1 a B2.

Veľmi dobre vieme že nie je nič lepšie ako zelenina či ovocie ktorú sme si sami vypestovali. Okrem toho že je zdravšia je aj oveľa lacnejšia. Na toto dávaj pozor ak si chceš tento rok aj ty sám pestovať!

Zaobstarávanie priesad:

Existujú jahody raz rodiace, mesačné a celoročne rodiace. Raz rodiace majú najbohatšiu úrodu a môžeme ich oberať až 3 týždne. Mesačné jahody môžeme pestovať aj na balkónoch v črepníkoch. Celoročné rodia od začiatku leta až po jeseň ale nie až tak hojne.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sběr jahod

Kde je vhodné sadiť ?

V podstate je to jedno kde ich zasadíš, či do črepníkov alebo do záhonov, záleží len na tom aby pôda do ktorej sadíš bola bohatá na živiny. Nezabúdaj na hnojenie, táto rastlina je náročná na živiny a veľmi skoro spotrebuje živiny z pôdy.

Kvalita a príprava pôdy:

Pri vyberaní vyber skôr odpočinutú pôdu na výsadzbu. Najprv pôdu dezinfikuj a potom primiešaj kompost a hnojivo. Odporúča sa použiť mulč alebo geotextília aby sa dlhšie zachovala vlhkosť a zabrání aj šíreniu buriny. Pôda musí byť vždy vlhká ale neprelievať. Polievaj iba korene rastlín aby si tak predišiel hubovým ochoreniam. Jahody potrebujú slnečné miesto.

Čas a spôsob sadenia:

Dôležité je aby si sadil do teplej pôdy, preto je najvhodnejšie na vonkajšiu výsadzbu koniec apríla a začiatok mája.

Najvhodnejšie pre nich je ak ich dáš na 40 cm od seba, medzi riadkami aspoň 120 cm. Korene by sa nemali dotýkať priamo s hnojivom lebo hrozí že sa spália. Po zasadení dôkladne postláčaj pôdu okolo rastlín a poriadne polej.

Údržba:

Pravidelne polievaj rastliny aby mala dosť vlhkosti. Ak nájdeš suché listy tie vždy odstráň. Z jahôd vyrastajú poplazy ktoré pri dotyku s pôdou pustia korene a takto vyrastá nová rastlina. V lete sa odporúča tieto poplazy zriediť, stačí ak na jednej rastline sú dve nové, nie viac. Nezabúdaj na prihnojovanie!

Čas zberu:

Neoberaj jahody ráno, kým je rastlina mokrá. Oberáme len červené plody spolu so zelenou stonkou. Ak ich oberieš napol biele už nedozrejú. Ak má príliš veľa úrody, kľudne ich môžeš uložiť do mrazničky.

Back To Top