Najjednoduchší spôsob ako rozmnožiť tuje! Strom života! Budete ich mať toľko, že ich budete rozdáva’t

Nevieš ako sa strihajú a sadia ihličnany? Teraz ti ukážeme ako bude z konára zdravá priesada z ktorej bude krásny strom. Takto sa rozmnožuje najjednoduchšie:

Kedy treba odrezať konár vhodný na sadenie

Pri sadení tuje je najdôležitejšie kedy začať orezávať konáre na rozmnoženie. Na túto tému sú rôzne názory, niekto vraví že vo februári je najvhodnejšie iný zas že v marci. V podstate môžeš hocikedy odrezať vetvu na sadenie len v letných mesiacoch sa neodporúča.

Ako odrezať vetvu určenú na sadenie

Vyber si veľký silný strom. Na vrchu stromu nájdy silnú vetvu ktorú skús na prvý raz odtrhnúť. Dôležité je aby vetva bola z vrchnej časti stromu, lebo z bočných nevyrastie pekne tvarovaný strom. Vetva musí mať 10 -15 cm. Ak je vetva príliš hrubá, použi nožnice.

Ako dlho možeš skladovať vetvu pred zasadením

Po odrezaní ju musíš hneď zasadiť. Nesmie sa skladovať lebo nieje isté že po pár dňoch pustí korene. Ak ju nevieš hneď zasadiť, obtoč ju mokrou handrou a ulož na chladné miesto.

Prepríprava sadeníc

V záhradkárstve sa dajú kúpiť hormóny na podporu klíčenia, s týmto prípravkom treba ošetriť vetvy pred sadením. Vetvy treba namočiť najprv do vody a potom do prípravku na podporu klíčenia.

Na sadenie si vyber taký črepník, ktorý má viac dier na spodku. Najvhodnejšia je rašelina zmiešaná z pieskom. V sterede urob dieru a vlož vetvu dnu, aspoň 2 cm hlboko musí byť pod zemou.

črepník prikry pohárom alebo zabal do sáčku, tuja potrebuje vlhký vzduch aby mohla pustiť korene.

Sadenicu treba držať na svetlom teplom, mieste.

Keď vrchná časť zeminy vyschne, treba ju poliať, ale neprelievať, lebo ani to jej neprospieva. Zvyčajne sadíme viac sadeníc naraz. Po dvoch týždňoch treba sadenice rozsadiť, každý jeden do osobitného črepníka aby maly miesto na vývin. Odporúča sa držať tieto tuje ešte 1-2 roky na teplom mieste, v byte alebo vo fóliovníku, až potom môžeme vysadiť na stálé miesto.

Dúfame že pomocou týchto metód skúsíš aj ty rozmnožovať tuje.