7 chýb ktoré robíš v záhrade, možno to tak robíš celý život a ani nevieš že si tým len škodíš

Počas zahradkárčenia je vždy nejaká šanca na to že nám niečo nevyjde tak ako má. Počasie nevieme ovládať a aj napriek tomu že všetko spravíme pre ochranu naších rastlín, sa môže stať že jedného krásného rána sa zobudíme nato že nám krtko rozryl celý záhon.

Okrem faktorov ktoré sú mimo nás, je stále veľa práce ktoré urobíme zle. Buď preto že sme začiatočníci alebo máme nesprávné návyky. Tu sú niektoré najčastejšie chyby ktoré robíme pri záhradkárčení.

  1. Neotestovaná pôda.

Odporúča sa z roka na rok otestovať pôdu pred každým sianím alebo výsadzbou. Musíte preskúmať obsah živín, hodnotu ph, odvodňovaciu kapacitu a štruktúru pôdy.

  1. Preplnený záhon.

Rastlinám neprospieva keď sú zasadené nahusto. Musia bojovať o živiny, vodu a o slnečné lúče. Na rastlinách vidno že nie sú schopné rásť správne. Vždy sa drž postupu uvedeného na sáčkoch od semiačok.

      3. Sadenie paradajok

Jednoduchý trik pri sadení paradajok je horizontálne sadenie. Urobíme to tak, že spodné listy odstráníme a stonku zakryjeme zemou až po prvé listy. To stimuluje rast koreňov, vytvorí sa silný koreňový systém, čo povedie k bohatšej úrode.

  1. Vynechanie mulčovania.

Môže sa nám zdať že mulčovanie je náročná práca ale dlhodobo má svoje výhody. Zabrání šíreniu plevelu, uzatvára povrch pôdy  a zabraňuje vysýchaniu a tým napomáha rastlinám v raste. Poskytuje mikroorganizmom dôležité živiny.

  1. Nesprávné zalievanie.

Nemôžeme dosiahnúť úspech ak budeme zalievať len povrchovo. Voda sa musí dostaťaž ku koreňom rastlín. Pre rastliny je vhodnejšie zriedkavejšie ale bohaté zalievanie ako časté a len povrchové.

  1. Voľná výsadzba mäty.

Mätu nie je vhodné vysádzať do záhonov lebo sa veľmi rýchlo rozmnožuje. Vhodnejšie bude ak ju zasadíte do črepníkov a keď ju chcete mať v záhone, tak spolu s črepníkom ju vložte do zeme.

  1. Jesenný rez.

Väčšina si myslí že jeseň je vhodná na strihanie stromov a kríkov. Nie je to tak. Strihanie podporuje rast a pred zimným odpočinkom nieje vôbec vhodný. Najlepšie obdobie je menlivé. V lete kvitnúce kríky striháme koncom zimy, ešte pred pučaním a na jar kvitnúce striháme po odviknutí . Ovocné stromy pred pučaním až po mrazoch alebo v strede leta, keď sa aj rany lepšie hoja.