Toto sú najlepšie spôsoby ako si v domácom prostredí pripraviť hnojivo pre izbové rastliny. Pomocou týchto hnojív ožijú aj vyschnuté kríky! Stačí malá lyžička a …

Asi to nieje prehnané tvrdenie ak povieme, že kvety sú najkrajšie ozdoby našej planéty. Pravdepodobne je to aj dôvod, prečo majú ľudia kvety aj v domovoch a nie len v záhradke. Je príjemné keď je za oknom treskúca zima a dnuka v teplej izbe nás obklopujú pestrofarebné kvety.

Väčšina izbových kvetov je nie len ozdoba nášho domova, ale nám aj čistia vzduch, absorbujú škodlivé látky okrem toho uvoľňujú príjemnú vôňu a fitoncidy, ale nieje možné aby zostali krásné bez prírodných živín.

Kedy ich musíme prihnojiť?

Nedostatočná vyživa izbových rastlín má za dôsledok tá skutočnosť, že tá časť odkiaľ si rastliny môžu brať živiny je pomerne malá. Platí to aj vtedy, ak sme rastlinu presádzali do väčšieho črepníka. Stačí pár mesiacov aby prijal všetky živiny s okolitej pôdy preto si vyžadujú hnojenie. Jedine v čase odpočinku ich netreba prihnojovať.

Tieto signáli môžu znamenať, že rastlina bezodkladne potrebuje hnojivo: pomalý rast, tenká, slabá stonka, opadávajúce listy alebo keď nám rastlina nekvitne. Samozrejeme nečakajte kým sa vaša rastlina dostane do tohoto stavu.

Ale ktoré sú tie prirodzené možnosti, ktoré môžeme použiť doma na hnojenie izbových rastlín?

Hnojenie izbových rastlín

  1. Viacnásobne rozriedená káva a čaj. Ak si najbližšie uvaríte kávu, usadeniny nevyhadzujte. Zamiešajte do zeminy v črepníkoch. Zemina bude drobivejšia a voľnejšia, okrem toho sa zvýši aj kyslosť pôdy a uchová viac kyslíka. Pri sadení paradajok každopádne použime usadinu z kávy. Na hnojenie izbových rastlín sú vhodné aj vylúhované čajové listy, takisto uvoľňujú pôdu v črepníkoch a výsledok bude voľná, vzdušná pôda.

  1. Cukor
  2. Pred zalievaním nasypeme jednu čajovú lyžičku cukru na pôdu okolo rastliny, alebo pridajte 2 lyžičky cukru priamo do vody na zalievanie. Túto metódu používajte len zriedka lebo cukor vyživuje aj baktérie a plesne na koreňoch rastliny.

  1. Cibuľová šupka
  2. Nie len pri varení je cibuľa nevyhnutá prísada. Cibuľové šupky nám vynikajúco poslúžia aj ako hnojivo, okrem živín obsahujú aj také látky ktoré dokážu zničiť aj škodlivú mikroflóru. Odvar s cibuľových šupiek pomáha proti voškám, roztočom a iným škodcom. Na prípravu budeme potrebovať 1 liter sušených šupiek a 2 litre teplej vody.Šupky necháme vo vode zovrieť a necháme aspoň dva dni lúhovať.

  1. Droždie
  2. Droždie napomáha rastu rastlín, je bohatý na živiny. Obsahuje vitamín B, stopové prvky, ďalej má prospešný účinok na rast, presnejšie prispieva pri delení buniek rastlín. Hneď po použití narastie aktivita mikroorganizmov v pôde a začne sa uvoľňovať oxid uhličitý. Najjednoduchší spôsob hnojenia s droždím je ak jedno droždie rozpustíme v teplej vode. (cca 5l) Toto hnojivo najviac obľubuje petúnia a pakost.

  1. Škrupiny z vajec
  2. Skoro každý z nás hádže škrupiny do koša a pri tom sú skvelé na výrobu hnojiva. Je bohatý na kalcium, ktorý neutralizuje kyslosť pôdy. Pri hnojení hnojivami bohatými na živiny sa stáva že kyslosť pôdy sa zvýši, vtedy sa odporúča použiťškrupiny na zmiernenie kyslosti. Škrupiny dôkladne umyjeme, vysušíme a zomelieme. Až potom ich môžeme zmiešať s pôdou. Kedže škrupiny sa v pôde len veľmi pomali rozkladajú, dbajme na to aby sme nepridali veľa.

  1. Banánová šupka
  2. Tento spôsob je veľmi jednoduchý a jasný. Obsahuje veľké množstvo kália a fosforu a presne tieto prvky rastliny potrebujú. Keď sa tieto komponenty v pôde rozložia, perfektne vyživujú rastliny, uľahčujúc ich rýchli rast a kvitnutie.
  3. Existuje mnoho spôsobov ako si hnojivo pripraviť, môžeme šupky usušiť, upiecť, nakrájaťa uvariť nad parou alebo namáčať vo vode. Takto pripravené hnojivo je oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu ako hnojivo kúpené v obchode. Tento typ hnovija obľubujú najmä ruže.

  1. Popol
  2. Obsahuje fosfor, kálium, magnézium, kalcium, železo, zinok a ešte aj síru. Popol môžeme nazvať ako najlepšie hnojivo. Pre rastliny je najľahšie prezviať živiny práve z popola. Poznačím ale že ak spomíname popol, hovoríme o popolu rastlinného pôvodu! Spomedzi dreviny je najvhodnejšie na popol tvrdé drevo. Popol oxiduje a robí pôdu úrodnejšou. Takto vytvára vhodné podmienky pre mikroorganizmi. Na roztok budeme potrebovať 100-150g popola na jedno vedro vody. Nechajme stáť niekoľko dní. Pri použití musíme nepretržite miešať, lebo tá časť ktorá obsahuje fofor sa ukladá na dno a my potrebujeme presne fosfor dostať k rastlinám.

     8.Odvar z pomarančovej kôry.

  1. Najprv musíme ovocie zbaviť kôry a nakrájať na čo najmenšie kúsky. Preložíme ich do väčšieho hrnca zalejeme vriacou vodou. Aspoň jeden deň necháme odstáť až potom ich precedíme. Hotový odvar môžeme použiť ako hnojivo. Ak s týmto roztokom postriekame listy izbových rastlín, zabránime tak šíreniu roztočov.

     9. voda s akvária

  1. Obsahuje mnoho užitočných látok, ktoré podporujú rast kvetov. Okrem toho, takáto voda je mäkká má neutrálnu PH. Avšak doporučujeme ju používať len na jeseň a v prvých letných mesiacoch, vtedy, keď sa rastliny začínajú rozvíjať.

Teraz už vieš ako sa môžeš efektívne postarať o svoje izbové rastliny. Takto vieme ochrániť naše rastliny od viacerých problémov. Prajeme ti, aby tvoje rastliny ti prinášalai radosť 365 dní v roku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back To Top