Už dávno neplatí, že pojmom koláč sa označujú len sladké jedlá s ovocím, či džemom. Najmä v posledných rokoch rastie obľuba takzvaných slaných koláčov na všetky spôsoby s rôznymi druhmi náplne.
Niet sa čomu čudovať, keď taký slaný koláč je veľmi jednoduchý na prípravu, nezaberie veľa času a nezašpiní sa pri jeho príprave veľa riadu. Vyskúšajte napríklad tento recept na slaný koláč a uvidíte sami!
zloženie cesta
400 g múky
400 ml kyslej smotany
150 g masla
2 žĺtky
soľ
prášok do pečiva
náplň
350 g bryndze
6 vajec
hrsť kôpru
soľ
čierne korenie
Príprava
Zmiešajte žĺtky so smotanou a soľou. Pridajte múku a prášok do pečiva. Nakoniec pridajte maslo a cesto zabaľte do fólie. Nechajte ho odpočívať v chladničke.
Zmiešajte syr, 5 vajec a kôpor. Dochuťte soľou a korením.
Cesto mierne vyvaľkajte.
Vymastite plech maslom a posypte múkou. Cesto rozprestrite na plech a doprostred umiestnite náplň. Potom cesto zabaľte tak, aby náplň zostala vnútri. Povrch pomažte rozšľahaným vajcom.
Koláč pečte pri 180 stupňoch 35-40 minút. Môžete ho podávať teplý aj studený.