Hummus je jedlo, ktoré čoraz častejšie spadá do ponuky zdravých a ľahkých jedál. Po prvé, obľúbený cícer chutí skvele. Po druhé, výdatné jedlo obsahuje veľa vitamínov a minerálov.
Klasický Hummus s Dukkou
Pre toto predjedlo budete potrebovať dukku. Jedná sa o egyptské korenie zložené zo zmesi bylín, korenín a orechov. Do dukky sa spravidla pridávajú lieskové orechy alebo mandle, sezamové semená, rascu a koriander.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Budete potrebovať:
350 g cíceru, namáčané cez noc alebo v konzervách;
150 ml citrónovej šťavy;
3 str. cesnaku ( rozotretý so soľou);
90 ml extra panenského olivového oleja;
100 g sezamu;
soľ podľa chuti;
čerstvú petržlenovú vňať podľa chuti;
Dukka podľa chuti.
Príprava
Namočený cícer varte do mäkka (1,5–2 hodiny). Konzervovaná cícer sa nemusí variť.
Cícer rozdrvte v mixéri, nalejte trochu tekutiny a vytvorte rovnomernú hustú pastu. Opražte sezamové semienka na suchej panvici a nasekajte v mixéri.
Zmiešajte sezamovú pastu, cícer, citrónovú šťavu, cesnak. Ak je to potrebné, pridajte viac tekutiny, aby občerstvenie malo rovnomernú hladkú konzistenciu. Chuť upravte pridaním soli.
Podávame poliate olivovým olejom, posypané dukkou a petržlenom podľa chuti.
Domáci hummus s omáčkou Pesto
Talianska pestová omáčka dodá hummusu ľahkú bylinkovú chuť a príjemnú zelenkavú farbu.
Budete potrebovať:
3-4 str. cesnaku;
Bazalkovú vňať;
40 g píniové orechy;
100 ml olivového oleja;
70 g parmezánu;
Morskú soľ.
príprava
Do misky mixéra nalejte olivový olej, premytú bazalku, olúpaný cesnak, píniové oriešky a strúhaný parmezán.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Mixujte ingrediencie do vniknutia rovnomernej hustej hmoty. Hustotu a konzistenciu omáčky si môžete upraviť pridaním ďalšieho oleja.
Pesto je pripravené! Teraz pridajte 1 polievkovú lyžicu omáčky do hummusu a dôkladne premiešajte.
Klasický hummus so sladkým zemiakom
Ak chcete do orechovej pochúťky pridať jemnú sladkú chuť, použite sladké zemiaky. Sladké zemiakové pyré zlepšujú chuť hummusu.
Budete potrebovať:
200 g sladkých zemiakov;
soľ;
25 g masla;
50 ml smotany;
Zelené bylinky podľa chuti.
príprava
Olupujte sladké zemiaky a nakrájajte na niekoľko kusov. Do studenej vody pridajte soľ a zemiaky prevarte. Trvá to asi 20 minút.
Zemiaky popučte na masle. Teplú smotanu vlejte do zemiakov. Rozmixujte všetko mixérom a potom pridajte zvyšnú smotanu. Zmixujte znova.
Pridajte 1 polievkovú lyžicu pyré zo sladkých zemiakov na hotový hummus. Upravte sladkosť podľa chuti.
Hummus s avokádom
O vynikajúcej chuti a zdravých vlastnostiach avokádo vieme! Toto ovocie máme radi a samozrejme ho odporúčame pridať do hummusu.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Budete potrebovať:
0,5 pohára suchého cíceru;
1 avokádo;
1 str. cesnaku;
0,5 lyžičky soli;
0,25 lyžičky sódy;
3 p. Lyžice sezamovej pasty;
Citrónovej šťavy podľa chuti;
rastlinný olej podľa chuti;
mletá rasca podľa chuti.
príprava
Cícer vopred opláchnite a namočte do studenej vody, pridajte sódu cez noc. Ráno vylejte vodu, vypláchnite cícer pod tečúcou vodou, vložte do hrnca a nalejte čistú vodu. Hrášok uveďte do varu a duste na miernom ohni, kým nie je krehký. Keď sa tvorí pena, odstráňte ju.
Vyčistite každé zrno z šupiny trením cíceru rukami.
Avokádo nakrájajte na polovicu, vyberte kôstku a dužinu. Pridajte cesnak a avokádo do mixéra. Hmotu mixujte, až kým nebude hladká.
Do pripraveného hummmusu pridajte citrónovú šťavu, mletú rascu a soľ podľa chuti.
Klasický hummus s gréckym jogurtom
1 polievková lyžica prírodného gréckeho jogurtu dodá hummusu jemnú vzdušnú konzistenciu. Ako obvykle si môžete upraviť chuť sami. Okrem toho odporúčame tento tandem doplniť podľa chuti, čerstvými bylinkami.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Z množstva rozmanitých chutí tečú sliny. Nezabudnite skúsiť vyrobiť domáci hummus. Toto predjedlo je vhodne ako nátierka na chleba, ku čerstvej zelenine alebo hranolky. A ak sa vám páčil náš článok, možno vás budú zaujímať naše recepty: zeleninové závitky s hummusom a lahodné palacinky s hummusom. Dobru chuť!