Patríte aj vy k tým ľuďom, ktorí milujú jar, slnečné lúče a žiarivé kvety púpavy na pozadí čerstvej zelenej trávy?. Milovníkmi púpav sú aj včely, ktoré z nich zbierajú nektár zo žltých kvetov a rozozvučujú prírodu svojim šťastným bzukotom.
Púpavy môžete konzumovať surové v šalátoch, pridávať ich do polievky alebo do cesta na palacinky, piecť koláče, robiť z nich sirup, džem či bylinkový čaj.
Pexels
LIEČIVÁ PÚPAVA
Ide o rastlinu, ktorú väčšina považuje za burinu. Púpava je však už dlho cenená pre svoje posilňujúce vlastnosti. Vedeli ste, že táto rastlina je jedným z najúčinnejších prostriedkov na zmiernenie nepríjemných pocitov? Aplikujte ju na seba a dovoľte vášmu telu, aby spustilo liečiaci proces. Aby ste to urobili, pripravte si olej z púpavových kvetov a potrite si ním bolestivé miesta.
Rastliny by sa mali zbierať iba na ekologicky čistých miestach, ďaleko od diaľnic a veľkých miest.
Ingrediencie
500 g kvety púpavy
1 liter vysokokvalitného lisovaného rastlinného oleja
Postup
Za suchého a slnečného počasia nazbierajte kvety púpavy a dajte ich do nádoby s objemom jeden a pol litra. Kvety nemusíte umývať.
Kvety následne zalejte až po vrch rastlinným olejom, hrdlo sklenenej nádoby obviažte gázou.
Nádobu dajte na teplé slnečné miesto a nechajte ju tam postáť 3 týždne.
Keď kvety zhnednú, preceďte olej cez gázu do sterilnej nádoby alebo fľaše z tmavého skla.
Liečivý olej uchovávajte na chladnom tmavom mieste.
Ak nechcete čakať niekoľko týždňov, môžete prejsť na druhú možnosť.
Postup
Do panvice si nalejte rastlinný olej a pridajte kvety púpavy.
Zmes zahrievajte vo vodnom kúpeli 30-60 minút na najmenšom ohni.
Po uplynutí času ju premiestnite do nádoby a nechajte ju postáť na slnku 24 hodín.
Olej následne preceďte cez gázu a nalejte ho do nepriehľadnej nádoby.
Nádobu uchovávajte pevne zatvorenú na chladnom a tmavom mieste.
Olej by nemal byť príliš horúci, v žiadnom prípade nemôže dôjsť k varu. Čím dlhšie sa vám ho podarí zahriať bez varu, tým viac živín sa do neho uvoľní prostredníctvom kvetov.
Aby ste predišli znehodnoteniu produktu, uistite sa, že je skladovacia nádoba je úplne suchá. Väčšina olejových výťažkov, ak sú správne skladované, sa môže používať aj po celý rok.
Kvety púpavy sa dajú zamraziť a využiť v zime na výrobu tohto skvelého oleja.
Ak sa ho rozhodnete konzumovať, robte tak 3x denne 1 polievkovú lyžicu spolu s jedlom.
Pri bolestivých pocitoch v tele musíte trieť postihnuté miesta 2 až 3x denne. Ak ho pridáte do šalátu, obohatíte ho o užitočné látky a vynikajúcu chuť.
Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj s vašimi priateľmi na Facebooku.
zdroj:takprosto.cc