Prísady:
cesto:
- ½ ml mlieka
- 10 dkg tuku (masti)
- 5 dkg droždia
- 2 pl cukru
- 80 dkg hladkej múky
- soľ
Plnka:
- 40 dkg mletého maku
- 20 dkg cukru
- 2 dl mlieka
- kôra z 1 citróna, a šťava s ½ citróna
- višňový kompót (ja som to robila s lekvárom)
Na potieranie:
- 1 žltko
- 0,5 dl mlieka
Príprava:
Cesto: V mlieku rozpustím tuk, nechám vychladnúť, pridám cukor a rozmrvené droždie. Nechám napučať. Do múky pridám soľ a napučané droždie s mliekom. Vymiesím, zakryjem a na teplom mieste nechám nakysnúť.
Mak zmiešam s cukrom a zalejem horúcím mliekom. Keď vychladne pridám citrónovú kôru a šťavu.
Hotové nakysnuté cesto premiesím a rozdelím na dve časti. Obe časti vyváľkám na obdĺžník na takú hrúbku aké chcem mať koláče. (na to dávajte pozor že cesto ešte bude kysnúť). Natriem makovou plnkou, posypem višňami a zrolujem.
Koláče poukladám na plech vyložený papierom. Trošku ďalej od seba. Nechám nakysnúť. Vrch potieram so žĺtkom rozšľahaným v mlieku.
Plech vložím do studenej rúry, nastavím na 180 stupňov a upečiem do zlatohneda.