Mne by sa určite tak nevydarila ako starej mame, najme na tak tenko vyváľkať cesto bez toho aby sa roztrhlo. Druhá varianta je krúpová s lekvárom, aj tá bude, kysnutá štrúdľa. je večne oblľúbená. Viacerí ste pýtali recept, tak sa s vami teraz oň podelím:
1. 1,5 kg múky stačí do veľkého pekáča (na fotke vidno rozmer) približne 12 závitkov, 4 vajíčka, 2 lyžice tuhej masti,
2. 7,5 dkg droždia nechala napučať vo vlažnej vode s 1 lyžicou cukru. Vymiesila na hladké cesto so slanou vodou ( len toľko soli aby nebolo neslané ani slané) Potom ako cesto vymiesila, oddýchla si (myslím cesto nie starká, ona vládze!) Cesto rozdelila na 4 rovnaké bochníky a na hrubo natrela masťou, aby nevyschlo (nie rozpusteným!)
3. Dovtedy kysne takto (30-60min) kým nebude cesto pružné. Dávajme pozor na teplotu, aby nám cesto neprechladlo lebo by sa trhalo a nenaťahovalo by sa. Roztiahla cesto na obruse tak tenko ako sa len dalo ( takmer ako blana) a posypala makom a cukrom, bohato poliala roztopenou masťou a na koniec môže ísť smotana (1,5litrov smotany zmiešaná s cukrom a vyšľahanými vajíčkami)
3 Na koniec pomocou obrusu zrolovala (netreba hodiť ako klasickú štrúdľu lebo ešte bude kysnúť) a nakrájala na rovnaké kusy. Pred pečením potrela so zvyšnou smotanou a na 180 stupňov 30-40 min piekla do zlatohneda ( ako vidno na ďalších fotkách)
Dobrú chuť 🙂