Jeden večer som otvorila chladničku, kde na mňa čakala včerajšia zemiaková kaša, kus syra a saláma. „Nič moc“,
povedala som si, no ako človek, ktorý má rád jedlo nielen so skvelou chuťou, ale aj dobrým vzhľadom, rozhodla som sa zmeniť toto obyčajné trio na niečo nezvyčajné.
Prezradím vám recept, ktorý si môžete pripraviť na obed, večeru alebo ako súčasť pokrmov pri posedení s priateľmi. Neobvyklá zemiaková roláda prekvapí nielen obsahom, ale aj výzorom!
Ingrediencie na zemiakové pyré
- 1,5 kg zemiakov
- 80 g pšeničnej múky
- 2 vajcia
- 150-200 g salámy
- 150 g tvrdého syra
- 1,,5 čl oregána
- 1 čl mletého cesnaku
- 1 čl mletej bazalky
- soľ, korenie podľa chuti
Postup
- Z uvarených a očistených zemiakov si vytvorte pyré alebo použite už hotové pyré.
- Posoľte ho, okoreňte, pridajte oregáno, bazalku, mletý cesnak, vajíčka a múku. Všetko dôkladne premiešajte.
- Salámu si nakrájajte na tenké plátky, poukladajte ich na papier na pečenie a zvrchu na nich naneste zemiakové pyré.
- Syr si nakrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte na strúhadle a posypte ním pyré.
- Výslednú zmes si zatočte do rolády pomocou papiera na pečenie. Následne ju vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a nechajte piecť po dobu 20 minút. Syr sa vám pekne roztopí a pyré sa prepečie.
- Pokrm je pripravený na servírovanie. Môžete ho dozdobiť čerstvými bylinkami alebo plátkami paradajok či poliať vašou obľúbenou omáčkou. Sýte a chutné!
Aby sa vám recept pripravoval ešte jednoduchšie, pozrite si aj nasledujúci videorecept!
Zemiaková roláda sa dá pripraviť na rodinnú večeru ale aj na sviatočný stôl. Do plnky môžete pridať huby, zeleninu alebo mleté mäso. Fantázii sa medze nekladú a buďte si istí, že vaša rodina i hostia to určite ocenia!