Zlou správou je, že čas sa nedá zastaviť. Dobrou, že jeho účinok na telo môže byť spomalený vhodnou stravou! Pridajte do vášho jedálnička tieto produkty a oddiaľte prvé známky starnutia…
TEKVICOVÉ SEMENÁ
unsplash
Semená tekvice sú bohaté na zinok, tryptofán a polynenasýtené mastné kyseliny. Zlepšujú pružnosť pokožky a podporujú hojenie rán. Tekvicové semená taktiež obsahujú antioxidanty – karotenoidy a vitamín E – ktoré pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám a znižujú hladinu cholesterolu.
Zinok obsiahnutý v semenách nás chráni najmä pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia, bojuje proti vráskam, potláča voľné radikály a má protizápalové účinky. Nedostatok zinku v tele sa môže prejaviť vo forme akné, ekzému, vypadávania vlasov či vzniku bielych škvŕn na nechtoch.
Okrem toho, tekvicové semená pomáhajú predchádzať ochoreniam prostaty a zvyšujú mužskú plodnosť. Navyše tryptofán, ktorý sa v nich nachádza, nám pomáha lepšie spať a práve spánok je známy ako hlavný ochranca krásy a dlhovekosti.
Konzumácia: odporúča sa 23-42 g tekvicových semien denne, čo sú tri polievkové lyžice alebo jedna hrsť každý deň.
PARADAJKY
unsplash
Paradajky majú vysoký obsah lykopénu a karotenoidov. Práve lykopén je antioxidant, ktorý dodáva paradajkam červenú farbu a chráni ľudskú pokožku pred spálením.
Lykopén sa v zásade môže získavať zo surových paradajok. Táto látka sa však najlepšie absorbuje po krátkom tepelnom spracovaní. Vhodnou alternatívou je paradajková omáčka pripravená doma alebo pasterizovaná paradajková šťava (je tepelne ošetrená počas výroby).
Nedostatok lykopénu a beta-karoténu zvyšuje riziko infarktu a mozgovej príhody. Preto paradajky, či už surové alebo varené, pomáhajú znížiť pravdepodobnosť srdcových chorôb. Lykopén, ktorý sa nachádza v paradajkách, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a posilňuje krvné cievy.
Konzumácia: Štúdie ukazujú, že by ste mali prijímať približne 22 mg lykopénu denne. Približne rovnaké množstvo je obsiahnuté v dvoch polievkových lyžiciach paradajkovej omáčky (nemýľte si ho s kečupom z obchodu, kde je veľa soli a iných škodlivých látok) alebo v jednom pohári paradajkovej šťavy.
RYBY BOHATÉ NA TUKY ( LOSOS, SARDINKY, SLEĎ, MAKRELA)
unsplash
Tieto druhy rýb sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a prírodný výživný dimetylaminoetanol (DMAE). Štúdie ukazujú, že strava s vysokým obsahom mastných rýb zabraňuje vráskam a pomáha udržiavať krásny tvar pokožky. Faktom je, že omega-3 majú protizápalové vlastnosti a zlepšujú stav pokožky, nechtov a vlasov. A tieto kyseliny sú nevyhnutné pre zdravie kostí.
DMAE je zlúčenina nachádzajúca sa v mastných rybách, ktorú produkujú naše mozgy. Ovplyvňuje pamäť a náladu. Jej nedostatok môže viesť k poruchám pozornosti a hyperaktivite (ADHD), Alzheimerovej chorobe, demencii či depresii.
Konzumácia: Odporúča sa prijímať približne 140 g trikrát týždenne. Postačia aj konzervované ryby. Hlavná vec je, aby boli v dobrej kvalite oleja. Nič nepokazíte ani s konzumáciu rybieho oleja vo forme piluliek.
KAKAO ALEBO TMAVÁ ČOKOLÁDA
unsplash
Kakao a čokoláda obsahujú špeciálnu skupinu flavonoidov. Majú protizápalové účinky a bojujú s voľnými radikálmi, ktoré vedú k predčasnému starnutiu. Jedna štúdia zistila, že kakao a horká čokoláda spolu s polyfenolmi a flavonolmi majú vyššiu antioxidačnú aktivitu ako mnoho iných testovaných potravín vrátane čučoriedok a plodov acai.
Kakao navyše aktivuje produkciu serotonínu – hormónu šťastia. Majte na pamäti, že ide o skutočné kakao, nie o mliečnu čokoládu. Najlepšie urobíte, ak si kúpite kvalitný kakaový prášok a pridáte ho napríklad do ovsenej kaše či zákuskov. Prípadne si vyberte čokoládu s obsahom kakaa najmenej 70 – 85%. Kakaové bôby si môžete kúpiť aj samostatne, pomelú sa v mlynčeku na kávu a pridáte ich do rôznych sladkostí či dezertov.
Konzumácia: Vedci odporúčajú konzumovať denne až 40 gramov čokolády s 80% kakaa.
MANDLE
unsplash
Sú bohaté na flavonoidy, vitamín E, L-arginín, polynenasýtené mastné kyseliny, horčík. Obsahujú tiež kvalitné rastlinné tuky a antioxidanty, ktoré naše telo potrebuje. Sú však obsiahnuté iba v obale. Preto je lepšie jesť nelúpané mandle.
Horčík obsiahnutý v mandliach má pozitívny vplyv na krvné cievy. Mandle znižujú škody spôsobené fajčením a zvyšujú libido u mužov.
Konzumácia: Austrálski dietológovia dospeli k záveru, že optimálna dávka predstavuje až 20 mandlí denne. Mandle si môžete aplikovať aj na telo v podobe mandľového oleja.
PETRŽLENOVÁ VŇAŤ
unsplash
Petržlenová vňať je bohatá na myristicín, vitamín C, karotenoidy, chlorofyl. Má protizápalový účinok a obsahuje veľa antioxidantov. Čistí krv, podporuje tvorbu glutatiónu, ktorý je hlavným kľúčom k mladosti. Pomáha zbaviť sa opuchov a chráni pred patogénnymi baktériami.
Konzumácia: Odporúča sa jedna veľká hrsť (30 – 40 g) trikrát týždenne. Najjednoduchší spôsob použitia – zelené smoothie a šaláty.
CITRÓNY
unsplash
Citróny sú bohaté na vitamín C, antioxidanty, flavonoidy, citrónovú či iné rastlinné kyseliny.
Každý už aspoň raz počul, že citróny sú skvelým pomocníkom pri prechladnutí. Citrónová šťava, bohatá na vitamín C a antioxidanty, skutočne posilňuje imunitný systém. Pomáha odstraňovať toxíny a predchádzať ochoreniu obličiek.
Tieto svetlé plody pomáhajú aj pri problémoch z nedostatku železa. Samotný citrón obsahuje len malé množstvo, ale vitamín C a kyselina citrónová zlepšujú vstrebávanie tejto látky z iných potravín. Jeho šupka pomáha zabrániť rakovine kože. A vitamín C v citrónoch je nevyhnutný na prevenciu srdcových chorôb.
Konzumácia: Šťava z jedného citróna obsahuje asi 18,6 mg vitamínu C. Odporúčaná denná dávka pre dospelých je od 65 do 90 mg. Počas dňa si preto doprajte niekoľko pohárov vody s plátkom citróna. Kôru môžete pridať do hotových jedál, ako sú šaláty, rizoto, cestoviny či iné teplé pokrmy.
ZÁZVOR
unsplash
Zázvor ma okrem vynikajúcej chuti aj antibakteriálne vlastnosti. Preto je obzvlášť užitočný pri cestách do neznámych krajín Ázie a Afriky. Pomáha eliminovať existujúce zápalové procesy a lieči rany (pri vnútornom požívaní!).
Okrem toho, zázvor sa vám zíde pri nevoľnosti a morskej chorobe. Zlepšuje krvný obeh, trávenie a vstrebávanie ďalších živín z akýchkoľvek potravín a pomáha zásobiť mozog a pokožku kyslíkom. Zázvor tiež redukuje svalovú bolesť po cvičení – to by mali vziať do úvahy športovci.
Konzumácia: maximálne 4 g za deň, ale nie viac. Môže sa používať rôznymi spôsobmi: pridať do čaju, šalátov, omáčok ázijskej kuchyne, mastnú pleť môžete masírovať plátkami zázvoru, nezabudnite si potom opláchnuť tvár vodou.
ČERVENÁ REPA
unsplash
Repa je bohatá na kyselinu listovú, draslík, cholín, kyselinu hyalurónovú, karotenoidy.
Z dôvodu vysokého obsahu vlákniny rozpustnej vo vode pomáha z tela odstraňovať toxíny a voľné radikály. Zlepšuje trávenie a zabraňuje črevným chorobám. Šťava z červenej repy zvyšuje výkon svalov.
Dávkovanie: odporúča sa konzumovať od 140 do 250 ml cviklovej šťavy denne. Môžete si tiež pripraviť šaláty z čerstvej a varenej repy alebo boršč. Nenechajte sa uniesť a nejedzte iba repu: ak to preženiete, môžete si spôsobiť problémy s obličkami.
MASLO
unsplash
Maslo obsahuje vitamíny A, D, E, CLA (kyselina linolová) a užitočné tuky všetkých druhov. Má protizápalové účinky a pomáhajú nášmu imunitnému systému. Maslo má pozitívny vplyv na metabolizmus a podporuje lepšie fungovanie čriev. Kyselina linolová pomáha posilňovať svaly a zabraňuje srdcovým ochoreniam a podieľa sa na absorpcii vápnika.
Existuje však jedno „ale“: posledné dve vlastnosti sa stratia počas pasterizácie. Pokúste sa nájsť maslo z nepasterizovaného mlieka. Vzťahuje sa to na organický tuk získaný z mlieka kráv, ktoré sa prechádzali po zelenej tráve. Ak ide o vyčerpané zvieratá, potom sa chemické zloženie mlieka výrazne líši od toho, ktoré bude prospievať vášmu telu.
Konzumácia: nie viac ako 250 g týždenne. Nadbytočná konzumácia masla vedie k vysokému cholesterolu.