Máte vysoký tlak, ale deň bez chutnej kávy si neviete predstaviť? Čo s tým?

Prebúdzať sa ráno bez vône čerstvo zomletej kávy je pre mnohých ľudí neprijateľná predstava. Pre niektorých je šálka kávy nielen ranný rituál, ale aj každodenná cesta k lepšej nálade, zvýšenej produktivite a, priznajme si, aj k prežitiu. Ale čo keď vám lekár povie, že máte vysoký krvný tlak? Je možné si stále vychutnávať svoj obľúbený nápoj, bez toho, aby ste pritom so strachom a obavami mysleli na svoje zdravie?

Ako kofeín ovplyvňuje krvný tlak, aké sú jeho bezpečné alternatívy a ako nájsť kompromis, ktorý vám umožní vychutnať si tento nápoj počas práce s pevnou lopatou na VZV bez obáv o svoje srdce?

Káva a vysoký tlak: Ako to spolu súvisí?

Kofeín, hlavná zložka kávy, je stimulant, ktorý má rôzne účinky na naše telo. Jedným z nich je aj zvýšenie krvného tlaku. Hoci nie je úplne jasné, prečo to tak je, existuje niekoľko teórií. Jedna z nich hovorí, že kofeín blokuje hormón zodpovedný za udržiavanie rozšírených tepien, čo spôsobuje ich zúženie a následne zvýšenie krvného tlaku.

Pre zdravého človeka tento dočasný nárast tlaku zvyčajne problém nepredstavuje. Ak však máte hypertenziu, alebo vysoký krvný tlak, je dôležité byť opatrný. Pravidelné pitie veľkého množstva kávy môže z dlhodobého hľadiska viesť k trvalému zvýšeniu krvného tlaku, čo môže zvýšiť riziko srdcových ochorení.

Ako si poradiť, keď máte vysoký krvný tlak?

Než začnete panikáriť a vyhadzovať všetky zásoby kávy, máme pre vás dobrú správu: Svojej obľúbenej zrnkovej kávy sa nemusíte úplne vzdať. Existuje niekoľko tipov, ako si vychutnať kávu, aj keď je tlak krvi na vaše žily vyšší.

  • Znížte príjem kofeínu

Ak máte vysoký tlak, jednou z najjednoduchších vecí, ktoré môžete urobiť, je obmedziť množstvo kofeínu, ktoré konzumujete. To ale neznamená, že musíte prestať piť kávu úplne. Stačí postupne znížiť počet šálok kávy, ktoré denne vypijete. Ak ste napríklad zvyknutí na štyri šálky denne, skúste to znížiť na dve. Vaše srdce vám za to určite poďakuje!

  • Prejdite na bezkofeínovú kávu

Dobrá bezkofeínová káva je skvelou alternatívou pre tých, ktorí chcú znížiť svoj príjem kofeínu, no nechcú prísť o chuť a vôňu tohto špecifického nápoja. Hoci aj bezkofeínová káva obsahuje malé množstvo tejto stimulujúcej látky, je to výrazne menej v porovnaní s klasickou kávou. 

  • Zvoľte si slabšiu kávu

Ak nie je bezkofeínová káva vašou voľbou, môžete skúsiť slabšie druhy kávy, ako je napríklad espresso lungo alebo americano. Tieto nápoje obsahujú viac vody a menej kofeínu ako klasické espresso alebo turecká káva. Slabšia káva vám umožní znížiť príjem kofeínu, zatiaľ čo si stále vychutnáte svoju dennú dávku tohto celosvetovo najobľúbenejšieho nápoja.

  • Skúste alternatívy 

Ak máte chuť na niečo nové, prečo nevyskúšať alternatívy ku káve? Existujú rôzne nápoje, ktoré napodobňujú chuť kávy, ale neobsahujú kofeín. Jednou z populárnych možností je napríklad čakanková káva, ktorá má horkú chuť podobnú káve, ale je úplne bez kofeínu. Ďalšou možnosťou je matcha, ktorá obsahuje menej kofeínu ako káva, ale poskytuje dlhodobú energiu bez náhleho návalu.

  • Dodržujte zdravý životný štýl

Aj keď si občas doprajete šálku kávy, dôležité je dodržiavať celkovo zdravý životný štýl. Vyvážená strava, pravidelný pohyb a dostatok spánku môžu pomôcť zmierniť negatívne účinky kofeínu na krvný tlak. Dôležité je tiež sledovať aj ďalšie faktory, ktoré môžu prispieť k jeho zvýšeniu, ako je stres, nadváha alebo nedostatok pohybu.

Mať vysoký krvný tlak ani zďaleka neznamená, že sa musíte vzdať všetkých svojich radostí. Káva môže byť stále súčasťou vášho života, ak ju konzumujete s mierou a rozumne. Experimentujte s rôznymi alternatívami, sledujte svoj krvný tlak a nájdite si spôsob, ako si užiť svoj obľúbený nápoj bez zbytočných rizík.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *