Na čo si dávať pozor pri čistení a údržbe fasády 

Fasáda domu je niečo ako tvár človeka – všimne si ju každý, kto ide okolo. Rovnako ako si pravidelne čistíte zuby, aj vaša fasáda pre svoj dokonalý vzhľad potrebuje občasné „kozmetické“ úpravy, aby vyzerala čerstvo a udržiavaná. Avšak, na rozdiel od zubov, fasáda je na čistenie trošku komplikovanejšia. Dôležité je vedieť, na čo si dať pozor pri jej čistení a údržbe, aby ste si ušetrili nielen čas a peniaze, ale aj svoje nervy.

Pozor na správny výber čistiacich prostriedkov

Váš dom nie je len kus betónu či tehál. Rôzne fasády sú vyrobené z rôznych materiálov, ktoré si vyžadujú rozdielnu starostlivosť. Prvým a zásadným krokom je zistiť, z čoho je vaša fasáda vyrobená a na základe toho vybrať vhodný prípravok na čistenie fasády. Čistiace prostriedky na báze kyselín môžu byť účinné na kamenné alebo tehlové fasády, ale na fasády z omietky môžu byť ako kladivo na porcelán.

Nezabudnite tiež na to, že aj keď jeden prostriedok dokázal urobiť zázraky v kúpeľni, neznamená to, že bude rovnako účinný (a bezpečný) aj pre fasádu. Vždy si prečítajte pokyny výrobcu a uistite sa, že je daný čistič vhodný pre váš typ nehnuteľnosti. Ak si nie ste istí, je lepšie zavolať odborníka, než riskovať a skončiť s fasádou, ktorá si žiada kompletnú rekonštrukciu.

Vysokotlakový čistič?

Vysokotlakové čističe sú vo svete údržby ako superhrdinovia. Za pár sekúnd dokážu odstrániť nečistoty, riasy aj mach. Ale rovnako ako „Hulk“, aj oni môžu spôsobiť poriadnu škodu, ak sa používajú nesprávne. Nevhodne nastavený tlak vody môže poškodiť fasádu, narušiť jej štruktúru a spôsobiť prenikanie vody do izolačných vrstiev.

Ak preto chcete použiť vysokotlakový čistič, uistite sa, že máte správne nastavený tlak a vhodnú dýzu. Vyhnite sa príliš blízkemu kontaktu trysky s fasádou a začnite čistiť z bezpečnej vzdialenosti, postupne sa približujte, ak je to potrebné. A ak sa vám vysokotlakový čistič zdá príliš nebezpečný, môžete siahnuť po jemnejšej metóde – napríklad kefke a mydlovej vode. Trochu sa síce „namakáte“, ale nehnuteľnosť a jej pevné fasádne hmoždinky sa vám za to poďakujú.

Riešte problémy okamžite

Ak spozorujete na fasáde plesne, machy alebo trhliny, nenechávajte ich bez povšimnutia. Ignorovanie týchto problémov môže viesť k vážnym poškodeniam, ktoré nielen že narušia vzhľad vašej fasády, ale môžu ovplyvniť aj jej funkčnosť a ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Plesne a machy sa môžu rozrastať a narušiť povrch omietky, zatiaľ čo malé trhliny sa môžu zväčšiť a spôsobiť prenikanie vody, čo vedie k vlhkosti v dome.

Preto je lepšie zasiahnuť hneď, ako problém zbadáte. Existujú špeciálne čistiace prostriedky, ktoré ich nielen odstránia, ale aj zabránia ich opätovnému výskytu. Trhliny by mali byť okamžite opravené, aby sa predišlo väčším problémom. Výber správnej skrutky do dreva môže vec veľmi jednoducho zachrániť. A áno, nezabudnite, že kontrola fasády by mala byť pravidelná, aby ste nezmeškali prvé príznaky problémov.

Počasie ako faktor úspechu

Možno budete prekvapení, ale pri čistení fasády hrá významnú úlohu aj počasie. Veď, kto by chcel čistiť fasádu v daždi alebo počas horúceho letného dňa? Ideálny čas na údržbu je suchý a mierne oblačný deň. Slnečné žiarenie môže spôsobiť príliš rýchle vysychanie čistiaceho prostriedku, čo môže viesť k vzniku škvŕn alebo zníženiu účinnosti čistenia.

Na druhej strane, chladné počasie môže spomaliť proces čistenia a nepriaznivé podmienky, ako vietor, môžu spôsobiť, že čistiace prostriedky sa rozfúknu, kam nechcete. Preto plánujte čistenie fasády tak, aby vám počasie hralo do karát.

Bezpečnosť na prvom mieste

Čistenie fasády môže byť nebezpečnou činnosťou, najmä ak pracujete vo výškach. Ak preto plánujete čistiť fasádu sami, uistite sa, že používate bezpečné a stabilné lešenie alebo rebrík. V prípade, že máte dvojposchodový alebo vyšší dom, je lepšie zvážiť najatie profesionálov, ktorí majú skúsenosti a potrebné vybavenie na prácu vo výškach.

Okrem toho nezabúdajte na ochranné pomôcky – rukavice, ochranné okuliare a vhodné oblečenie. Niektoré čistiace prostriedky môžu byť tiež agresívne a spôsobiť podráždenie pokožky alebo očí, preto je lepšie neriskovať a chrániť sa.

Celá táto práca môže byť poriadnou výzvou, no so správnym prístupom a pozornosťou na detaily to nemusí byť žiadna nočná mora. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých zásad, použiť správne nástroje a prostriedky a predovšetkým – neignorovať drobné problémy, ktoré sa môžu rýchlo zmeniť na veľké. 

Zdroj obrázka: ronstik/adobestock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *