Kovové veci, na ktorých správne čistenie si treba dávať dobrý pozor

Kovové predmety sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života, či už ide o elegantné zlaté šperky, praktický nerezový drez v kuchyni alebo sofistikované nábytkové kovanie, ktoré dotvára štýl vášho interiéru. Hoci sa tieto predmety zdajú byť na prvý pohľad odolné a nenáročné na údržbu, ich správne čistenie si vyžaduje trochu viac pozornosti, než by ste možno čakali.

Nesprávny prístup k údržbe týchto vecí môže viesť k poškodeniu ich povrchu, strate lesku alebo dokonca k znehodnoteniu. Ako teda udržať kovové poklady vo vašej domácnosti v čo najlepšom stave?

Zlaté šperky: klenoty, ktoré si zaslúžia kráľovskú starostlivosť

Obľúbené zlaté náušnice či iné vzácne šperky sú symbolom luxusu a elegancie, ale ich údržba nie je vždy jednoduchá. Zlaté retiazky, prstene či náramky môžu časom stratiť svoj lesk, najmä ak sú vystavené prachu, potu alebo kozmetike. Mnohé domácnosti majú svoje osvedčené metódy na čistenie zlata, no nie všetky sú bezpečné.

Ako teda na to? Zázračné „domáce“ riešenia, ako čistenie zlatých šperkov zubnou pastou alebo sódou bikarbónou, môžu na povrchu zanechať jemné škrabance. Vyhnite sa aj ponáraniu šperkov do horúcich roztokov či použitiu tvrdých kefiek.

Na čistenie zlata použite jemný mydlový roztok a mäkkú handričku. Šperky ponorte do roztoku na pár minút, jemne ich pretrite handričkou a opláchnite v čistej vode. Osušte ich mäkkou utierkou, najlepšie z mikrovlákna, ktorá nezanecháva vlákna. Na obnovu lesku môžete použiť špeciálne handričky určené na čistenie šperkov. Ak si nie ste istí, nechajte si šperky profesionálne vyčistiť u klenotníka.

Nerezový drez: kuchynský pracant s obrovským zaťažením

Kvalitný nerezový drez je ďalším nenahraditeľným pomocníkom v každej kuchyni. Okrem toho, že je odolný a elegantný, môže sa stať aj vaším dizajnovým kúskom. Ale len do chvíle, kým sa na ňom nezačnú objavovať šmuhy, vodné škvrny a zvyšky jedla, ktoré ho môžu pripraviť o jeho šarm.

Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky alebo drsné špongie, ktoré môžu poškriabať povrch drezu. Vyhnite sa aj čistiacim prostriedkom s obsahom chlóru, ktoré môžu spôsobiť koróziu.

Po každom umývaní drez opláchnite čistou vodou a osušte ho jemnou handričkou, aby ste predišli vzniku vodných škvŕn. Na pravidelné čistenie používajte jemné mydlové roztoky alebo špeciálne čistiace prostriedky určené na nerezové povrchy. Na obnovu lesku môžete raz za čas použiť trochu oleja, ktorý nanesiete na handričku a jemne preleštíte celý povrch. Tento krok nielen zlepší vzhľad drezu, ale tiež mu poskytne ochrannú vrstvu proti šmuhám a škvrnám.

Nábytkové kovanie: skrytý poklad interiéru

Nábytkové kovanie, či už ide o kľučky, špeciálne Blum Aventos mechanizmy, úchytky alebo závesy, je často prehliadané, pokiaľ ide o jeho údržbu. Avšak, ako súčasť každodenne používaného nábytku, aj tieto malé kovové prvky môžu rýchlo stratiť svoj pôvodný lesk a začať pôsobiť opotrebovane.

Ako tomu predísť? Vyhnite sa čistiacim prostriedkom, ktoré obsahujú amoniak alebo kyseliny. Tieto môžu narušiť povrchovú úpravu kovania a zanechať na ňom škvrny. Nepoužívajte ani hrubé špongie či drôtenky, ktoré môžu kovanie poškriabať.

Na pravidelné čistenie kovania postačí jemná handrička navlhčená v teplej mydlovej vode. Ak je kovanie veľmi znečistené, môžete použiť mierny roztok octu a vody, ktorý pomôže odstrániť nečistoty a obnoví jeho lesk. Po vyčistení kovanie dôkladne osušte, aby ste predišli vzniku vodných škvŕn alebo korózie. Na kovanie z mosadze môžete raz za čas aplikovať špeciálny leštidlo, ktoré nielen zlepší jeho vzhľad, ale aj ho ochráni pred ďalším opotrebovaním.

Správna údržba kovových predmetov môže výrazne predĺžiť ich životnosť a udržať ich vzhľad na úrovni, ktorú si zaslúžia. Či už ide o zlaté šperky, nerezový drez alebo nábytkové kovanie, všetky tieto kovové poklady si vyžadujú vašu pozornosť a starostlivosť, ktorou sa predlžuje ich životnosť a verná služba.

Zdroj obrázka: Kwangmoozaa/Adobestock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *