Základne rady o používaní práčky, aby ste si už nemuseli po roku užívania kupovať novú

Nie všetci ľudia vedia, ako používať prací prášok bez toho, aby ste v priebehu času nemuseli meniť pokazenú pračku za novú z dôvodu mnohých chýb. Táto zdanlivo jednoduchá téma je v skutočnosti oveľa komplikovanejšia. Koľko pracieho prášku a aviváže je potrebné na zabránenie prebytočného penenia? Ako používať tekutý prášok? Prečo sa v práčke objavuje pleseň? Čo je lepšie? Nasypať prášok do plniacej priehradky alebo ho dať priamo do bubna? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v tomto článku…

Youtube | Мастер Плюс

Najprv by ste sa mali zamerať na plniace priehradky. Kde a ako nasypať obyčajný alebo tekutý prášok? Takmer všetky moderné práčky majú rozdelenie na tri hlavné priehradky. Dve z nich – po stranách – sú označené „I“ a „II“ a tretí – v strede – je obvykle označený ako „kvetinka“. Ľudia často zaspávajú / nalievajú prášok do oboch priehradiek „I“ a „II“, aby sa ich oblečenie „poriadne vypralo“. Prečo je toto rozhodnutie nesprávne? Po prvé, zbytočne mrháte práškom, ak používate bežný program prania. Použitie oboch priehradiek naraz je opodstatnené iba v jednom prípade: ak zvolíte režim „predpierka“, počas ktorého sa bielizeň rýchlo očistí najskôr pomocou prášku z priehradky „I“, potom sa vypustí mydlová voda a začne sa hlavné pranie, počas ktorého si už práčka berie prášok z priehradky „II“. Vo všetkých ostatných prípadoch normálneho prania vecí by mal byť prášok naplnený iba do oddielu „II“ alebo bezprostredne do bubna – výsledok je rovnaký.

Youtube | Мастер Плюс

Čo sa týka tekutého prášku, ide o obľúbenú voľbu pri výbere pracích prostriedkov, často sa však nepoužíva správne. Po prvé, ak ste naliali tekutý prášok do priehradky „II“ na hlavné pranie, spravidla sa tento prášok nevymyje celý. Teraz si predstavte, čo sa deje vo vnútri práčky, vo vnútri hadice, cez ktorú má tento gél prúdiť vodou do bubna práčky. Nevymyje sa úplne a zostáva vo vnútri a neexistuje spôsob, ako ho vyčistiť vlastnými rukami vo vnútri práčky bez toho, aby ste zavolali odborníka. Preto je najlepšie naliať tekutý prášok rovno na špinavé veci  do vnútra bubna – ale nie na bubon samotný, pretože väčšina z tohto prášku jednoducho vytečie a zleje sa do kanalizácie a na pranie vám zostane len veľmi málo gélu. Nerobte si starosti – všetko sa dokonale rozprestrie, ak tekutý prášok nalejete priamo na veci vo vnútri práčky a všetky priehradky zostanú čisté. Vy sa tak nebudete musieť obávať vzniku plesní.

Youtube | Мастер Плюс

Niekoľko slov o aviváži: nalieva sa iba do centrálnej priehradky so vzorom „kvetiny“, pri poslednom oplachovaní, tesne pred tým, ako sa spustí proces žmýkania. Naplňte aviváž do priehradky pod značkou „max“ , inak sa podľa princípu fungovania sifónu celá tekutina vyleje tam, kde nemá.

Youtube | Мастер Плюс

Nie všetci ľudia vedia, že tieto priehradky je možné z práčky odstrániť. Vo vnútri je spravidla nejaký plastový gombík, ktorý musíte zatlačiť a pritiahnuť priehradku smerom k sebe – potom ich už môžete ľahko a pokojne vybrať. Je potrebné ich pravidelne vyberať, keď sa znečistia, najlepšie po každom praní, aby ste manuálne zmyli aj zvyšný prášok. Nezaberie vám to veľa času, ale v budúcnosti vám to ušetrí nervy aj peniaze. Keď vyberiete priehradky, odpojte z nich plastové časti. Opláchnite všetko pod tečúcou vodou tak, aby to bolo úplne čisté. Je to prevencia výskytu a šírenia plesní, ako aj záruka dlhého a bezproblémového fungovania práčky.

Youtube | Мастер Плюс

A konečne, ako presne môže prací prášok zničiť vašu práčku? Príčin vzniku veľkého množstva peny je niekoľko:

  • prášok je nekvalitný
  • prášok je určený na ručné pranie
  • používanie mydla alebo tekutiny na umývanie riadu
  • príliš veľa pracieho prášku

Používajte iba osvedčené prostriedky na pranie, aby ste zabránili tvorbe obrovského množstva peny, ktorá sa môže dostať do mechanizmu práčky a úplne ju zničiť.

 

Back To Top