Tento recept na lečo si určite pridáte medzi tie najobľúbenejšie nielen kvôli jeho skvelej chuti, ale aj jednoduchej a rýchlej príprave.
Potrebujete:
- 1,5 kg sladkej papriky
- 1,3 kg paradajok
- 10 strúčikov cesnaku
- 40 g soli
- 120 g cukru
- 15 ks celého čierneho korenia
- 70 ml octu (9%)
- 100 ml rastlinného oleja
- čili paprička (voliteľné)
Postup
Vyberte si mäsitú papriku, aby bola nakladaná zelenina chutnejšia.
Papriku nakrájajte na 2 – 4 kusy.
Paradajky rozdrvte na pyré akýmkoľvek vhodným spôsobom, napríklad mixérom.
Paradajkovú zmes zmiešajte s olejom, cukrom a soľou, korením a octom.
Priveďte to k varu, po častiach pridávajte papriku, aby sa neprevarili.
Tip: ak máte radi mäkkú papriku, varte o 15 minút dlhšie, ak tvrdšiu – 7 minút.
Pridajte cesnak a nechajte prevariť.
Vhoďte pár strúčikov cesnaku do sterilizovaných nádob, následne pridajte papriku a paradajky.
Zaváraniny uzatvorte viečkami, pretočte dnom nahor a zabaľte ich do utierok, kým nevychladnú.
Takto vychladené ich skladujte v pivnici alebo v špajzovej skrinke.
Ak máte radi pikantnú chuť, môžete do leča pridať aj nakrájanú feferónku.