5 chutných nápadov na domáce polievky. Sú tak sýte, že vám nebude treba ani druhé jedlo

Čo tak hustá a voňavá polievka na váš nedeľňajší obed? Pripravili sme pre vás niekoľko receptov na chutné a rýchle polievky, ktoré si zamiluje celá vaša rodina!

вкусные домашние супы

Hrachová polievka s kuracím mäsom a hubami

вкусные домашние супы

Ingrediencie na 2 porcie

  • 300 g kuracích pŕs
  • 150 g šampiňónov
  • 125 g suchého hrachu (pred varením ho namočte)
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 0,5 ČL kurkumy
  • 1 ČL horčice
  • soľ, korenie podľa chuti
  • 3 vetvičky petržlenovej vňati
  • maslo na prípravu základu

Postup

  1. Hrach, ktorý ste nechali namočený vo vode vložte do hrnca, nalejte do neho čerstvú vodu tak, aby bola 2 palce nad hrachom. Po zovretí nechajte variť 30 minút. Pridajte olúpané a nakrájané zemiaky.
  2. Kuracie prsia si narežte na malé plátky a zľahka ich orestujte na rastlinnom oleji alebo masle. Pridajte k ním nastrúhanú mrkvu a najemno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa získa pekný sklovitý nádych, pridajte šampiňóny nakrájané na plátky, horčicu a nechajte podusiť 2-3 minúty. Túto zmes následne premiestnite do hrnca, kde sa vám varí hrach a zemiaky.
  3. Osoľte, okoreňte, pridajte kurkumu a varte ešte ďalších 10 minút. Podávajte s nasekanými bylinkami.

 

Kuracia s palacinkami

вкусные домашние супы

Na 2 porcie potrebujete

  • 300 g kuracích pŕs
  • 3 vajcia
  • 2 PL múky
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 2 zemiaky
  • soľ, korenie
  • slnečnicový olej
  • bylinky podľa chuti

Postup

  1. Kuracie prsia si uvarte v 1 l osolenej vody. Mäso si potom vyberte, nakrájajte na menšie kúsky alebo plátky a vráťte naspäť do hrnca. Následne na to k nemu pridajte nakrájané zemiaky.
  2. Nastrúhanú mrkvu a narezanú cibuľu si osmažte na slnečnicovom oleji a pridajte to do polievky.
  3. Vajíčka si vyšľahajte so štipkou soli a korenia, následne k ním pridajte múku. Z tohto cesta si pripravíte približne 3 palacinky. Po vychladnutí ich nakrájajte na prúžky a pridajte do polievky.
  4. Varte ešte približne 10 minút a nakoniec ju posypte bylinkami.

Rybacia polievka so smotanou

вкусные домашние супы

Ingrediencie na 4 porcie

  • 300 g rybacieho filé (treska, losos, šťukozubec)
  • 300 g rybacej zmesi do polievky (hlava, trup…)
  • 3 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 250 ml smotany (10%)
  • soľ, korenie

Postup

  1. Polievkovú zmes z rýb vložte do hrnca, zalejte 3 litrami vody a nechajte variť približne 40 minút. Pravidelne odstraňujte vzniknutú penu. Po uplynutí času odstráňte časti ryby a vývar vráťte na plameň.
  2. Po opätovnom zovretí polievky do nej pridajte narezané zemiaky, cibuľu a mrkvu. Potom si nakrájané rybacie filé, osoľte, okoreňte podľa vlastnej chuti a pridajte do vývaru.
  3. Povarte 20 minút, pridajte smotanu, počkajte kým začne polievka vrieť a nechajte ju takto niekoľko minút pod pokrievkou. Hotovo!

Kuracia polievka so syrovými knedličkami a zeleným hráškom

вкусные домашние супы

Ingrediencie na 4 porcie

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 mrkva
  • 3 zemiaky
  • 125 g zeleného hrášku
  • 1 cibuľa
  • 50 g syra
  • 1 vajce
  • 4 PL múky
  • soľ, korenie
  • slnečnicový olej

Postup

  1. Uvarte si kurací vývar, mäso následne vyberte z vody, rozoberte ho na menšie kúsky/vlákna a vložte naspäť do vývaru. Potom k do neho pridajte nakrájané zemiaky.
  2. Nastrúhanú mrkvu a nakrájanú cibuľu si osmažte na slnečnicovom oleji. Túto zmes premiestnite do polievky, ktorú následne osolíte a okoreníte podľa vašich preferencií.
  3. Na prípravu syrových knedlíčkov si tvrdý syr nastrúhajte na strúhadle s malými otvormi, pridajte k nemu vajce, múku a premiešajte. Zo získanej hmoty si vytvarujte malé guľôčky.
  4. Knedlíčky spolu s premytým hráškom vložte do polievky a nechajte variť 10 minút. Potom ju prikryte pokrievkou a povarte ešte ďalších 5 minút.

Polievka s údenou šunkou a syrom

вкусные домашние супы

Na 2 porcie potrebujete

  • 2 údené kuracie stehná
  • 3 PL taveného syra (syr v tube alebo v črievku)
  • 3 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie
  • kôpor (voliteľné)
  • olej

Postup

  1. Zemiaky si nakrájajte na malé kocky, zalejte ich 2 litrami vody a postavte na oheň. Po 10 minútach k ním pridajte kuracie nohy (oddelené od kostí). Nastrúhanú mrkvu a cibuľu si opražte na panvici s olejom a výslednú zmes pridajte k polievke.
  2. 10 minút pred koncom varenia pridajte syr, soľ, korenie a premiešajte. Pred podávaním si polievku môžete ozdobiť nasekaým kôprom.

zdroj:sovkusom.ro