Jesenná metóda sadenia odrezkov: Pripravte sa na záhradu krásnych ruží

Ruže sú úžasné rastliny, ktoré predstavujú krásu záhradnej dekorácie. Ak chcete, aby ste na jar získali výsadbový materiál tých najkrajších ruží, postarajte sa o jesenné odrezky na otvorenom poli.

Všetky časti ruží, ktoré boli odrezané po odkvitnutí, sa môžu stať odrezkami. Hrúbka odrezku by mala byť približne rovnaká ako hrúbka ceruzky. Proces je najlepšie vykonávať uprostred až koncom jesene, kým nenastúpia mrazy.

Najskôr sa zbavte vetvičiek ruží.

Dôležitým krokom je samotná príprava odrezkov: urobte šikmý rez vo vzdialenosti asi 1 cm od spodného púčika. Pre jesenné odrezky ruží je optimálne použiť odrezky s výškou asi 20 cm. V tomto prípade by na odrezkoch malo byť 4-5 púčikov. Hornú časť rezu zrežte v pravom uhle.

Z vetvičiek je nutné odstrániť všetky listy.

Ďalším krokom bude použitie stimulátora rastu. Rozrieďte ho podľa návodu a pripravené odrezky vložte do roztoku šikmým rezom nadol.

Potom na horný rez nakvapkajte pár kvapiek vosku – použite na to obyčajnú sviečku. V tomto roztoku by mali odrezky stáť asi 2 hodiny.

Dôležité je tiež venovať pozornosť príprave hriadky na výsadbu odrezkov. Prekopte pôdu a urobte v nej drážky s hĺbkou asi 10 cm. Dĺžka drážok by sa mala zhodovať s dĺžkou plastovej debničky, ktorá sa použije ako úkryt pre odrezky.

Na dno každej drážky položte malé množstvo piesku. Hrúbka vrstvy by mala byť asi 1 cm.

Po 2 hodinách odstráňte odrezky z roztoku. Do zvyšku roztoku pridajte vodu a touto tekutinou zalejte pôdu, do ktorej budete sadiť odrezky.

Odrezky vložte do vlhkých drážok pod uhlom 45 stupňov vo vzdialenosti asi 5-7 cm. Následne ich  posypte zeminou – na povrchu by mali zostať 2 puky.

Na zakrytie odrezkov použite ihličie, plastovú debničku a lutrasil s hustotou 60 g / mm2. Odrezky nechajte v takomto stave až do jari.

S nástupom jari musia byť odrezky očistené od ihličia. Stále ich však nechajte pod prístreškom. Odrezky musia byť ponechané pod vrstvou lutrasilu, aby si postupne zvykli na nové podmienky.

Ak urobíte všetko správne, odrezky sa zakorenia a vy si môžete ozdobiť záhradu nádhernými ružami!

 

Zdroj:youtube,.com