Táto kombinácia chutnej zeleniny vám poskytne bohatú dávku vitamínov tesne po príprave, ale vďaka nasledujúcemu postupu si ho môžete pokojne odložiť aj na zimu. Uchová si vynikajúcu chuť, aj vôňu!
Potrebujeme:
2 kg paradajok
1,5 kg uhoriek
500 g červenej papriky
500 g zelenej papriky
1 kg cibule
kôpor, petržlen podľa chuti
červená mletá paprika podľa chuti
soľ, celé čierne korenie podľa chuti
150 ml oleja
1 PL 7 – 9% octu
Postup:
1. Ako prvé si všetku zeleninu umyte.
2. Paradajky prekrojte na polovicu a potom nakrájajte na tenké plátky.
3. Cibuľu nakrájajte na kolieska, vložte do misky, osoľte a oddeľte jednotlivé krúžky.
4. Zelené aj červené papriky si očistite a nakrájajte na kolieska.
5. Uhorky nakrájajte na kolieska a konce odrežte. Ak chcete, môžete ich čiastočne olúpať tak, aby získali prúžkovaný vzhľad – prúžok šupky, prúžok buničiny.
6. Vložte všetku pripravený zeleninu do hlbokej misky.
7. Nakrájajte si kôpor a petržlen. Pridajte ho do misky k ostatnej zelenine.
8. Miešajte šalát tak, aby sa zelenina nerozpadla. Počas tohto procesu pridajte slnečnicový olej.
9. Nechajte šalát odpočívať 20 minút, aby zelenina pustila šťavu. Potom ho ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli.
10. Na spodok sterilizovaných pohárov vložte pár guľôčok čierneho korenia, navrstvite šalát a keď sú poháre plné, rovnomerne do nich nalejte šťavu.
11. Ak chcete, môžete do každej nádoby pridať kúsok feferónky. Poháre zakryte sterilizovanými viečkami, ale úplne ich neuzavrite.
12. Do hrnca nalejte trochu vody, vložte doňho sito a poháre dajte na sito. Hrniec prikryte pokrievkou.
13. Varte na miernom ohni 40 minút od chvíle, kedy voda začne vrieť.
14. Potom pridajte do každého pohára lyžicu octu.
15. Pevne poháre uzavrite a otočte ich naopak. Nechajte úplne vychladnúť.
16. Skladujte na chladnom tmavom mieste a vychutnajte si tento šalátik aj mimo sezóny. Prajeme dobrú chuť!
zdroj:napadovy.blog