Tieto chrumkavé rožky prebudia každého. Originálny slovenský recept nemá konkurenciu

DOMÁCE ROŽKY

Suroviny :
1 kg hladkej múky špeciál
3 ČL soli zarovnané
3 ČL cukru vrchovaté
2 dl mlieka
1 kocka droždia
6 dl vlažnej vody
6 dkg HERY
1 vajíčko na potretie

Postup:
Z 2 dl mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások,ktorý necháme vykysnúť. Potom si zmiešame múku, soľ a pridáme vlažnú vodu, vykysnutý kvások a nakoniec HERU.Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 60 minút kysnúť. Cesto vyberieme na lopár a rozdelíme ho na 8 bochníkov.

Z každého bochníka postupne vyvaľkáme kruh,ktorý rozrežeme na 4 trojuholníky.Na každom trojuholníku zložíme 2 rohy na širšej strane dovnútra, aby nám tak netrčali a trochu ho rozvaľkáme, až vznikne také vajíčko.

Toto potom budeme stáčať od širšej strany po užšiu, až nám vznikne rožok. Rožky ukladáme na pekáč vyložený papierom a necháme ich vykysnúť asi 20 minút. Potom ich potrieme vajíčkom,do ktorého sme pridali 1 PL vody a dáme piecť do rúry na 180 °C na 12 minút. Upečieme 32 rožkov.

Ale môžete urobiť rožky len z polovice a z polovice upiecť žemličky.