Výber najlepších kávových receptov. Ponúkli sme ich na oslave a hneď sa rozchytali

Súčasné storočie sa právom považuje za obdobie milovníkov kávy. Bez tohto zázračného nápoja si niekto nedokáže ani len predstaviť začiatok svojho dňa. Zároveň sa preukázalo, že dobrá instantná káva nemá horšie vlastnosti ako tá zalievaná. A okrem toho sa dá použiť aj pri varení!

Káva uvarená podľa klasického receptu sa používa napríklad pri príprave tiramisu. A hoci táto ingrediencia nechutí sladko, ale dezerty s ňou majú nezabudnuteľnú arómu. Ak máte radi kávu, ponúkame vám výber tých najlepších pochúťok!

Kávové palacinky

пакейки фото

Ingrediencie

  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 30 g masla
  • 240 g hladkej múky
  • 2 pl cukru
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1 pl instantnej kávy
  • Štipka soli

Postup

  1. Múku zmiešajte s cukrom, kávou, práškom do pečiva a štipkou soli. Do rozpusteného masla pridajte mlieko a vajíčko. Všetko miešajte s metličkou, až kým nezískate hladkú konzistenciu cesta.
  2. Obe zmesi skombinujte, rozšľahajte ich pomocou metličky alebo mixéra. Nalejte 1 lyžicu hustej zmesi na suchú rozohriatu panvicu. Hneď ako sa na palacinke začnú objavovať bublinky, otočte ju na druhú stranu.
  3. Palacinky pripravujte dovtedy, kým nezískajú zlatistú farbu. Podávajte s obľúbenou nátierkou, džemom alebo ovocím či topingom. Hlavná vec je, aby ste tým neprebili chuť kávy. Tento recept je určený na 2-3 porcie.

 

Kávové sušienky

печенье шоколадное

Ingrediencie

  • 100 g bieleho cukru
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 1 pl mlieka
  • 160 g hladkej múky
  • 2 pl instantnej kávy
  • ½ čl soli
  • Štvrtina čl jedlej sódy
  • Štvrtina čl prášku do pečiva
  • Vanilka podľa chuti

Postup

  1. Vyšľahajte si vajcia s cukrom, pridajte k nim mlieko a vanilku. Potom prisypte múku, prášok do pečiva, soľ a sódu. Všetko premiešajte, pridajte kávu a dôkladne zmiešajte.
  2. Vytvorte si hladké a homogénne cesto. Následne z neho vyformujte podlhovasté kúsky s priemerom asi 3 cm. Do stredu cesta vložte špáradlo: počas pečenia začnú sušienky vyzerať ako kávové zrniečka.
  3. Pečte 7-8 minút pri 200 °C. Hotový sušienky majú svetlo-hnedú farbu a príjemnú kávovú arómu. Podávajte s mierne vychladeným čajom.

Tuniská chalva

халва домашняя

Ingrediencie

  • 100 g instantnej kávy
  • 450 g cukru
  • 250 g lieskových orechov
  • 250 g masla
  • 5 žĺtkov
  • Vanilka (voliteľné)

Postup

  1. Cukor roztopte na panvici do zlatohnedej farby. Opražené orechy, zmiešajte na panvici s roztopeným cukrom. Zmes nechajte vychladiť, pomeľte ju v mixéri. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte kávu a vanilku.
  2. Výslednú zmes skombinujte s nasekanými orechmi, vložte do vodného kúpeľa, premiešajte, až kým nezhustne. Potom ju vychlaďte a pridajte do nej maslo. Miešajte, vložte do formy a nechajte stvrdnúť.

 

Kávové sušienky s orechmi

бискотти в домашних условиях

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky
  • ½ čl prášku do pečiva
  • 1 pl mletej kávy
  • 60 g mandlí
  • 60 g vlašských orechov
  • 3 vajcia
  • 1 pomaranč
  • 120 g práškového cukru
  • Štipka soli

Postup

  1. Odstráňte kôru z pomaranča a orechy nasekajte na hrubšie kúsky. V hlbokej nádobe si zmiešajte všetky suché prísady a do nich pridajte orechy. Vajcia si vyšľahajte s pomarančovou kôrou a pridajte ich do suchej zmesi.
  2. Plech prikryte papierom na pečenie a posypte ho múkou. Po tom, ako si pomúčite ruky, z hotového cesta pripravte jeden väčší bochník alebo pár menších bochníkov.
  3. Pečte v rúre 15–20 minút pri teplote 180 stupňov. Potom bochník vyberte, nechajte ho vychladnúť, nakrájajte na menšie kúsky, poukladajte na plech a pečte ďalších 8 minút.

 

Kávová panna cotta

панна-котта фото

Ingrediencie

  • 180 ml 15% smotany
  • 150 ml mlieka
  • 1 vaječný žĺtok
  • 4 čl cukru
  • 20 g želatíny
  • 2 čl instantnej kávy
  • 1 čl vanilkového cukru

Postup

  1. Želatínu namočte do polievkovej lyžice vody. Káva rozpustite v mlieku – hrniec dajte na oheň a chvíľu povarte. Žĺtok vymiešajte s metličkou, počas toho do zmesi prisypte cukor a postupne prilievajte horúce mlieko.
  2. Hrniec so zmesou vložte na malý plameň a za stáleho miešania priveďte k varu. Keď hmota začne hustnúť, odstráňte ju z tepla. Do nádoby nalejte želatínu a všetko dôkladne premiešajte, aby vám nevznikli hrudky.
  3. Zmes nechajte vychladiť, pridajte do nej kyslú smotanu a všetko opäť premiešajte. Pripravenú panna cottu premiestnite do misiek a vložte ich do chladničky na 5-6 hodín. pred tým, ako ich budete chcieť vybrať z misiek, ich na pár sekúnd ponorte do vriacej vody.
  4. Potom prejdite nožom pozdĺž okrajov a prevráťte panna cottu na tanier. Pred podávaním ju vložte na 30 minút do chladničky.