Hrnčekové medovníky, sú vhodné ako ozdoby na stromček, ako darček alebo aj ako koláčiky!

Medovníky sú neoddeliteľnou súčasťou sviatkov, ktoré pekne ukážu na stromčeku ale mi si radi aj pochutíme na nich. Nedajú sa pokaziť a nikdy ich nebudete mať dosť! Ozajstný sviatočný favorit!

Na odmeranie použijeme 2,5 dl hrnček.

Prísady:

  • 8 hrnčekov hladkej múky (presne 1 kg)
  • 1 a pol hrnčeka práškového cukru
  • 3 pl sódy bikarbóny
  • 1 pl korenia do medovníkov
  • 30 dkg margarínu alebo masla – 1 hrnček medu
  • 3 vajíčka

Príprava:

1.Múku, práškový cukor, korenie na medovníky a sódu bikarbónu zmiešame vo väčšej miske.

2.Pridáme trošku roztopené maslo, ja som to urobila tak, že som dala do mikrovlnky na kocky nakrájané maslo a hneď ako sa začalo topiť som vybrala. Pridáme aj med a vajíčka.

3.Zoberieme vidličku a spojíme suroviny, trvá to len niekoľko minút.

4.Teraz ručne vymiesime hladké cesto. Rozdelíme na 3 rovnaké časti.

5.Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 0,5 cm. Môže to byť aj na tenšie ale takto budú pekné tučné. Môžeme vykrajovať rôzne tvary pomocou vykrajovačiek.

6.Poukladáme ich na papierom vyložený plech a pečieme 10 minút pri teplote 180°C. 10 minút, nie viac!

Bielková poleva na zdobenie:

  • 2 bielka
  • štipka soli
  • 30 dkg práškového cukru

Bielka vyšľaháme so soľou a postupne pridávame práškový cukor. Vyšľaháme pevnú penu a naplníme do vrecka na zdobenie. Zdobíme podľa fantázie.

Recept pridala Andrea Varga!