Tajný recept mojej babičky na to, ako udržať bravčové mäso v čerstvom stave aj bez zmrazovania

Ľudia si už odpradávna vytvárajú zásoby jedál na horšie časy. A aj v prípade, že neboli chladničky, hľadali (a našli) spôsoby, ako si uschovať mäso až do jari.

Chuť údeného, soleného a pečeného mäsa pripraveného na základe starých receptov je nemožné porovnávať s tou, ktorú majú pri moderných spôsoboch údenia a zmrazovania.

Nasolenie

Najjednoduchším spôsobom, ako si uchovať mäso na viac ako mesiac je nasolenie. Kúsky mäsa môžete zaliať soľným roztokom alebo ich premiestnite do nádoby a zasypete vrstvou hrubej soli. V prípade potreby môžete k mäsu pridať akékoľvek korenie a bylinky.

Soľný nálev

Do 1 litra vody pridajte 150 g soli, 4-5 nasekaných strúčikov cesnaku, vetvičku tymiánu, 2-3 ks bobkového listu a korenie.

Keď voda začne vrieť, pridáme do nej všetky ingrediencie a vypneme plameň. Soľný nálev necháme následne vychladnúť. Pripravené mäso (slanina, šunka,,,) vložíme do vhodnej nádoby, najlepšie sklenenej.

Všetko zalejeme soľným roztokom, ktorý prikryjeme dreveným vekom a položíme na neho niečo ťažké, aby mäso aj naďalej ostalo v náleve.

Po dvoch až troch dňoch je mäso potrebné otočiť – to, čo je na vrchu ide na dno a naopak. Takto pripravené mäso vám vydrží minimálne dva týždne, hoci v niektorých krajinách je to pokojne aj 1 mesiac.

Nasolené kúsky mäsa potom dôkladne umyte pod studenou vodou, utrite ich a najmenej pol dňa nechajte sušiť v miestnosti, kde cirkuluje vzduch. Ak máte v pláne zjesť mäso v krátkom čase, potom je táto metóda dokonalá.

Zálievka z tuku

Nasolené mäso a klobásu opražte na tuku. Potom ich vložte do nádoby. Následne sa mäso zaleje roztopeným tukom až kým nie je úplne zakryté. Je lepšie používať čerstvú masť, nie tú, ktorá sa používa na vyprážanie. Skladujte toto „mäso v tuku“ na mieste chránenom pred slnečným žiarením a nadmerným teplom.

Údenie

Predchádzajúce metódy možno vykonávať aj v obyčajnej kuchyni, no nasledujúci spôsob je o niečo zložitejší.

Nech sa už rozhodnete údiť kdekoľvek, uistite sa, že to nebude vašim okolitým susedom. Preto je vhodnejšie nájsť príbuzného, priateľa alebo kolegu, ktorý má svoje vlastné priestory určené na túto činnosť. Poznáme studené a teplé údenie.

Studené údenie

Na mäso (alebo tuk) by mal vplývať len dym, žiaden oheň. Je potrebné zabezpečiť, aby dym zadymoval mäso rovnomerne počas celej doby údenia. Trvanie údenia závisí od veľkosti kusu.

Údenie veľkých kusov mäsa môže potrvať až 7 dní. Mäso pred údením prechádza špeciálnym ošetrením soľou v závislosti od receptúry.

Udiareň môže mať akúkoľvek kapacitu, dôležité je, aby mala odstránené dno (sud, drevená debnička – nie z plastu). Na dno pukladajte kovovú platňu a steny možno upevniť pomocou tehál. Tým sa zabezpečí jednotné tletie triesok, vetví alebo pilín. Vhodným materiálom sú vetvy slivky, čerešní alebo buka, kukuričné klasy, vetvičky a listy hrozna.

Následne do výšky 1 metra zdvihneme alebo uchytíme pripravené mäso. Oheň musí tlieť. Na kvalitné vyúdenie potrebujete minimálne tri dni.

Teplé údenie

Tento typ údenia má výhodu v rýchlosti. Už po niekoľkých hodinách od údenia sa môžete pustiť do ochutnávania.

Nevýhodou je, že klobásu budete musieť zúžitkovať do jedného mesiaca. Teplé údenie sa vždy vykonáva v interiéri: teplota by mala byť vyššia ako 30 stupňov Celzia.

Údené mäso pripravené vlastnými rukami sa od toho, ktoré kupujete v obchode líši nielen jemnejšou chuťou, ale aj vôňou a šťavnatosťou.

Back To Top