Tieto krehké, voňavé a rozplývajuce sa na jazyku španielske šišky sú najjednoduchším dezertom, ktorý si dokážete pripraviť aj vy v pohodlí vášho domova. Ponorte ich do horúcej čokolády a zažijete raj na zemi!
Tí, ktorí už boli v Španielsku, hovoria o tradičných španielskych šiškách z pudingového cesta – churros . Buď ich smažia v rozpálenom oleji alebo pečú. Churros sa predávajú na ulici, v kaviarňach, reštauráciách a jedia ich nielen dospelí ale aj deti.
Budete prekvapení, keď zistíte, aká jednoduchá je ich príprava. Pozor: klasický španielsky recept na rýchly dezert neobsahuje cukor. Radíme vám však, aby ste si vyrobili cesto s obyčajným cukrom, alebo inou náhradou sladkej chuti (stévia, med…).
Ingrediencie
- 200 ml vody
- 1 PL prášku do pečiva
- 160 g hladkej múky
- 0,5 čl škorice
- 0,5 čl soli
- 100 ml rastlinného oleja
Postup
- Vodu si priveďte k varu. Do hlbokej misky si presypte preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ.
- Vriacu vodu vylejte do suchých ingrediencií, vymieste si cesto a nechajte ho odstáť na približne 5 minút.
- Preložte si cesto do cukrárskeho vrecka s násadkou v tvare hviezdičky (voliteľné). Namiesto cukrárskeho vrecka môžete použiť papierové vrecko s odstrihnutým rohom.
- Rozohrejte si olej a začnite z vrecka vytláčať cesto. Môžete ho pravidelne oddeľovať pomocou noža alebo si vytvoriť špirálu, ktorú neskôr narežete.
- Smažte v rozpálenom oleji 3-4 minúty, až kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Pripravené churros vyberajte pomocou dierkovanej naberačky a nechajte ich postáť na papierovom obrúsku, aby sa zbavili prebytočného tuku.
- Ešte teplé churros ponorte do cukru alebo posypte práškovým cukrom. Podávajte s roztopenou čokoládou. Prajeme vám príjemné mlsanie!
Najkvalitnejšie šišky v panvici získate vtedy, ak sa vám podarí vybrať ich v ten správny čas: mali by byť zároveň chrumkavé a mäkké vo vnútri. Olej nalejte maximálne do výšky 2 palcov, ak ho dáte viac – teplota klesne a churros sa bude pripravovať o niečo dlhšie.
Ak chcete získať vynikajúcu horúcu čokoládu, roztopte si polovicu čokolády vo vodnom kúpeli a pridajte k nej pár polievkových lyžíc mlieka.
Churros je nezvyčajný a málo známy španielsky dezert, ktorý prekvapí svojou jednoduchosťou a fantastickou chuťou.
Keď k vám prídu neočakávaní hostia a nemáte doma nič, na čom by si mohli pochutnať ich chuťové bunky, potešte ich dezertom zo slnečného Španielska!
Sme si istí, že si ho všetci zamilujú a vy budete spokojní, že ste mohli všetkých pohostiť. Churros sa hodí tak k čaju ako aj ku káve, či už si ich dáte k raňajkám alebo poobede ako dezert, ich chuť bude jedinečná.
Ak sa vám tento recept páčil, podeľte sa o neho aj s vašimi priateľmi na sociálnej sieti!
Prečítaj si aj: Najlepšie dezerty, ktoré zvládne urobiť každý
zdroj:takprosto.cc