Porchetta – pravdepodobne najbežnejší pokrm talianskej kuchyne. Pre tých, ktorí toto jedlo nepoznajú, ide o pikantnú bravčovú rolku s ružovkastou kôrkou pečenou v rúre. V domácom prostredí sa pripravuje ako doma, tak aj na rôznych veľtrhoch, pouličných festivaloch a podobne.
Od Talianov neraz môžete počuť vetu ako: „Žiadna porchetta, žiadna oslava!“ a máju úplnú pravdu, pretože ich recept je neuveriteľne chutný, šťavnatý a jednoduchý zároveň!
Ingrediencie
- 1,5 kg bravčového pliecka
- 2 PL šalvie
- 3 PL pomarančovej kôry
- 2 PL feniklových semienok
- 2 PL rozmarínu
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 čl soli
- 3 PL olivového oleja
- 1,5 čl mletého korenia
Postup
- Mäso si umyte pod tečúcou vodou. Nakrájajte ho pozdĺžne, no nie až do úplného konca, aby vám vznikla jednotná vrstva mäsa. Tú potom môžete jednoducho zabaliť do rolády.
- Urobte si si šikmé rezy tam, kde je vrstva mäsa najhrubšia.
- Pripravené mäso dôkladne osoľte a osmažte na olivovom oleji.
- Z jednej strany posypte mäso korením, semienkami, rozmarínom, šalviou, prelisovaným cesnakom a pomarančovou kôrou.
- Mäso zrolujte a vytvorte roládu.
- Zviaže ju kuchynským špagátom a vložte do chladničky na minimálne 3 hodiny – najlepšie cez noc.
- Teraz si roládu vložte do hlbokého pekáča, ktorý ste si pred tým potreli olivovým olejom. Aj samotné mäso by ste pred pečením mali poliať spomínaným olejom. Mäsovú roládu nechajte piecť 20 minút pri teplote 230 stupňov. Potom teplotu znížte na 120 stupňov a pečte ďalších 60 minút.
- Nakoniec ju prikryte alobalom a nechajte dopiecť ešte posledných 10 minút.
Veríme, že vás tento recept zaujal, a najbližšie si ho urobíte aj vy! Podeľte sa o neho s vašimi priateľmi na Facebooku.
zdroj:takprosto.cc