Rožky z kyslej smotany. Do tohto receptu ide len pár ingrediencií a chutí na jednotku

Tieto rožteky sú naozaj vynikajúce a u nás doma je o ne vždy bitka :-). Ja s cestom robím hneď, moja svokra ho necháva odležať, vďaka čomu sú rožky ešte krehkejšie. Rožky dlho vydržia.

Potrebujeme:

450 g múka hladká

1 ks Hera

200 ml smotana kyslá pochúťková + šťipka soľ

Plnka:

Dusené jablká so škoricou

Orechy

lekvár slivkový

nutela

Postup:

Zo všetkých ingrediencií vypracujeme hladké cesto. Moja svokra cesto vždy necháva odležať v chladničke – zarobí večer a rožteky robí až ráno, ja ale väčšinou robím s cestom hneď. Každopádne, odležané rožteky sú krehkejšie.

Cesto rozdelíme na viac častí a každú vyvaľkáme do kruhu.

Ten rozdelíme na trojuholníčky, naplníme jablkovou, lekvárom alebo inou plnkou a stočíme do rožteka. Na plnku si stačí podusiť strúhané jablká so škoricou a cukrom. Dusíme, kým sa neodparí väčšina tekutiny. Použiť však môžete akúkoľvek náplň, ktorú máte poruke.

Rožteky ničím nepotierame a upečieme do ružova pri 180°C asi 20-25 min.

Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

zdroj: napadovy.blog