Babičkine zemiakové pagáče. Starý slovenský recept nemá konkureniciu

Potrebujeme:

1000 g zemiakov (očistené)
500 g hladkej múky
1 lyžica soli
200 g dobre vychaldenej masti
2 lyžičky soli (do vody na varenie zemiakov

Postup:

Zemiaky sa očistia, umyjú, nakrájajú na kocky a opláchnu. Nechajte variť v studenej slanej vode. Po uvarení do mäkka zlejeme vodu a dôkladne roztlačíme roztláčadlom na zemiaky.

Nechajte vychladnúť. Potom pridajte preosiatu múku a soľ.

Spracujte cesto trochu s rukami, potom hnette do hladka a pridajte tuk. (Podľa potreby pridajte ďalšiu múku.) Rozvaľkajte nachladnejšom povrchu na hrúbku 1, 5 cm. Potom vykrojte jednotlivé pagáče s priemerom 6-8 cm.

Pagáčiky preložte na plech vymastený a vysypaný múkou. Vložte do predhriatej rúry na 210 ° C a pečte cca. 40 minút,pričom v polovici pečenia otočíme, aby sme získali perfektne chrumkavú kôrku z oboch strán.

zdroj:napadovy.blog