Zaručene najlepšia torta. Z „Kilimandžára“ bude očarená celá vaša rodina

 

Na to, aby ste upiekli chutnú a pôsobivú tortu nemusíte byť profesionálnym cukrárom ani kupovať drahé ingrediencie. Skutočné kulinárske majstrovské dielo možno pripraviť veľmi jednoducho z tých najbežnejších ingrediencií. Torta „Kilimandžáro“ je veľmi chutná. Pôsobivo a originálne nevyzerá len ako celok, ale aj jednotlivé odkrojené časti.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Na prípravu piškótového cesta do formy s priemerom 24 cm budeme potrebovať:

  • 130 g múky;
  • 180 g cukru;
  • 5 vajec;
  • 50 g masla;
  • 30 g práškového kakaa;
  • 5 g kypriaceho prášku;
  • 8 g vanilkového cukru.

Na prípravu krému budeme potrebovať:

  • 400 g bieleho jogurtu;
  • 400 g 35% sladkej smotany;
  • 800 – 850 g zaváraných broskýň;
  • 15 g práškovej želatíny;
  • 50 g práškového cukru;
  • 50 g čokolády a práškový cukor na ozdobenie torty.

Dôkladne zmiešame v miske múku, práškové kakao a kypriaci prášok. Suché ingrediencie preosejeme do druhej misky.

Do misy kuchynského robota rozbijeme vajcia a pridáme vanilkový cukor. Vajcia vyšľaháme a počas šľahania k nim postupne prisypávame kryštálový cukor. Šľaháme až kým nevznikne ľahká vzdušná hmota.

Vajcovo-cukrová hmota by mala zhustnúť a jej objem by sa mal zväčšiť dvoj až trojnásobne.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Po tom, ako táto hmota získa potrebnú konzistenciu, začneme do nej postupne primiešavať suché ingrediencie. Tie pridávame v 3 až 4 dávkach. Ingrediencie miešame lopatkou, pohybujeme ňou zospodu hore a od krajov do stredu, aby sme zachovali objem získaný po vyšľahaní vajec.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Pridáme do hmoty rozpustené vychladnuté maslo a dôkladne zamiešame.

Hotové cesto vložíme do rozkladacej formy. Dno formy vystelieme papierom na pečenie. Piškótové cesto pečieme 30 až 40 minút v rúre rozohriatej na 180 °C.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Po upečení nevyberáme cesto z formy, uložíme ho na rošt a necháme úplne vychladnúť. Je vhodné upiecť cesto vopred. Pred rozkrájaním na jednotlivé korpusy by malo upečené cesto postáť 4 – 5 hodín.

Cesto je vysoké, preto ho ľahko rozkrájame na tri korpusy, pričom vrchný korpus musí byť o niekoľko centimetrov tenší ako zvyšné dva.

Zo stredného korpusu vykrojte stred tak, aby zostal len okraj o hrúbke 1,5 cm.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Prvý korpus položíme na tanier, naň uložíme okraj z druhého korpusu a oba korpusy zafixujeme z vonkajšej strany cukrárskym kruhom.

Najtenší vrchný korpus rozdelíme na 12 rovnakých trojuholníkov.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Broskyne nakrájame na väčšie kúsky.

Do 150 ml šťavy z kompótu namočíme želatínu do napučania.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Potrieme korpusy broskyňovou šťavou. Piškótové trojuholníky natierame len v ich najširšej časti, úzke časti nenatierame, aby príliš nezvlhli a nelámali sa počas prípravy torty.

Vyšľaháme dohusta chladnú smotanu s práškovým cukrom.

Zohrejeme napučanú želatínu približne na 60 stupňov, aby sa v šťave úplne rozpustila.

Nalejeme želatínu do bieleho jogurtu a pridáme vyšľahanú smotanu. Pridáme do krému 2/3 nakrájaných broskýň. Do cukrárskeho kruhu vložíme na oba korpusy tretinu krému..

Po obvode formy uložíme do kruhu trojuholníkové kúsky cesta. Na krém položíme odkrojený stred druhého korpusu.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Na stred druhého korpusu kopcovito naložíme zvyšok krému a navrch poukladáme zvyšné kúsky broskýň.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Tortu uložíme na niekoľko hodín do chladničky, aby krém stuhol.

Vyberieme tortu z chladničky a spodné korpusy potrieme roztopenou čokoládou. Miesta pokryté zatiaľ nestuhnutou čokoládou zľahka posypeme nastrúhanou čokoládou.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Pred podávaním posypeme tortu práškovým cukrom.

Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou

Torta „Kilimandžáro“ je veľmi ľahká a jemná.

Prípravu torty krok za krokom môžete sledovať na videu: