5 obľúbených jedál zo škôlky: Nostalgické recepty, ktoré vás zavedú späť do detstva!

Počas vodenia syna do škôlky sa často stáva, že na základe vône, spoločne hádame, čo budú mať na jedenie. Nie som si istá, či je dnes v materských školách to isté menu ako pred 30 rokmi, ale sila nostalgie je nezastaviteľná. Preto sme sa rozhodli, že si spolu s nami zaspomínate na naše obľúbené jedlá z materskej školy. Prikladáme aj recepty!

Pohánková polievka s mäsovými guľkami

гречневый суп с фрикадельками

Ingrediencie

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 4 zemiaky
  • 100 g pohánky
  • 2 litre vody
  • 1 bobkový list
  • Soľ

Postup

  1. Očistite si cibuľu a mrkvu. Polovicu cibule narežte na čo najmenšie kúsky a polovicu mrkvy nastrúhajte najemno na strúhadle.
  2. Zvyšné polovice zeleniny vložte do mlynčeka na mäso a premiešajte s pomletým mäsom. Zmes zľahka osoľte a vytvorte menšie guľôčky.
  3. Do vriacej vody pridajte premytú pohánku, narezané zemiaky spolu s mrkvou a cibuľou. Po druhom zovretí nechajte variť 10 minút na nízkom ohni.
  4. Po uplynutí času mäsové guľôčky ponorte do vriacej polievky a varte ďalších 20 minút. 5-7 minút pred koncom varenia pridajte do hrnca bobkový list.

Guľáš s omáčkou a zemiakovou kašou

Гуляш с подливой и картофельным пюре

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho alebo teľacieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 pl paradajkovej pasty
  • 500 ml vody
  • 1 pl múky
  • 1 pl kyslej smotany
  • 2-3 ks celého čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 pl slnečnicového oleja
  • Soľ podľa chuti

Postup

  1. Mäso nakrájajte na prúžky, cibuľu na malé kocky a mrkvu nastrúhajte na väčšie kúsky.
  2. Mäso zľahka opečte na slnečnicovom oleji, pridajte cibuľu a mrkvu.
  3. Po 3 minútach mäso spolu so zeleninou premiestnite do hrnca, prilejte 350 ml vody a nechajte dusiť na slabom ohni po dobu 1 hodiny. 10 minút pred koncom vrenia pridajte čierne korenie, soľ a bobkový list.
  4. V 150 ml si rozmieľajte múku s paradajkovou pastou a smotanou. Snažte sa vyhnúť hrudkám. Pripravenú omáčku vlejte do hrnca s mäsom. Priveďte k varu a varte ďalších 5 minút.
  5. Guľáš môžete podávať so zemiakovou kašou.

Rybacie fašírky

Котлеты рыбные

Ingrediencie

  • 200 g rybieho filé
  • 30 g bieleho chleba
  • 30 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 pl strúhanky
  • 1 pl slnečnicového oleja
  • Soľ

Postup

  1. Najskôr skontrolujte, či vo filé nie sú kosti. Následne ho pomeľte v mlynčeku na mäso spolu s chlebom namočeným v mlieku. K zmesi následne pridajte vajce a soľ.
  2. Vyformujte si fašírky, ktoré obalíte v strúhanke a vyprážajte z oboch strán na dobre vyhriatej panvici s pridaním rastlinného oleja.
  3. Pripravené fašírky vložte do hrnca, vlejte do neho trochu vody a nechajte dusiť pod pokrievkou na miernom ohni po dobu 15 minút.

Mliečna polievka s rezancami

Суп молочный с лапшой

Ingrediencie

  • 200 g tenkých rezancov alebo niťoviek
  • 400 ml vody
  • 250 ml mlieka
  • Soľ
  • Cukor podľa chuti
  • 1 čl masla

Postup

  1. Do vriacej vody nasypte rezance, premiešajte a priveďte k varu. Osoľte a varte do polohotového stavu.
  2. Hneď ako sa množstvo vody zmenší na polovicu, prilejte do hrnca mlieko, nasypte cukor a priveďte k varu. Nechajte variť 2 minúty za občasného miešania.
  3. Polievku môžete podávať s kúskom masla.

Krupicový nákyp so sirupom

Манная запеканка с киселем

Ingrediencie na nákyp

  • 400 g krupice
  • 500 g kefíru
  • 250 g cukru
  • 5 vajec
  • ½ čl jedlej sódy
  • ½ čl kyseliny citrónovej
  • 20 g masla

Ingrediencie na želatínový sirup

  • 2 litre vody
  • 200 g džemu
  • 2,5 pl kukuričného škrobu

Postup

  1. Žĺtky oddeľte od bielkov a zmiešajte ich s krupicou, sódou, polovicou cukru a kefírom. Nechajte odstáť po dobu 30 minút.
  2. Bielka vyšľahajte so zvyšným cukrom a kyselinou citrónovou. Túto hmotu premiestnite do napučanej krupici.
  3. Formu na pečenie si vymastite maslom a pridajte do nej cesto. Vložte ju do trúby vyhriatej na 170 stupňov a pečte 40-50 minút.
  4. Nákyp pečte najskôr na strednej mriežke a 15 minút pred koncom pečenia ho umiestnite vyššie, aby získal peknú hnedastú farbu.
  5. Na želatínový sirup si zmiešajte vodu s džemom. Hustotu si prispôsobte vaším chutiam. Časť vody odlejte a rozmiešajte v nej kukuričný škrob.
  6. Vo chvíli, keď voda s džemom začne vrieť, pridajte k nej rozmiešaný škrob. Varte po dobu 1 minúty.
  7. Pripravený nákyp podávajte spolu s poliatym sirupom.

zdroj:sovkusom.ru


This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.