7 receptov na polievky, ktoré vás zahrejú počas jarných dní

Keď nám počasie skríži plány a my dostaneme chuť skonzumovať na niečo teplé, čo by mohlo byť lepšie ako chutná domáca polievka?

Ponúkame vám 7 skvelých receptov, ktoré vás zahrejú v akomkoľvek ročnom období!

Francúzska cibuľová polievka

Ingrediencie

  • 3-4 ks cibule
  • 4 pl masla
  • 100 ml vína
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 1 pl múky
  • 1 čl cukru
  • Soľ podľa chuti
  • 100 g strúhaného syra
  • 2-3 krajce chleba

Postup

  1. Cibuľu olúpte, umyte a nakrájajte na tenké polkruhy.
  2. V hrnci si roztopte maslo, na ktorom dozlatista osmažte cibuľu, následne k nej pridajte soľ, cukor a múku. Premiešajte a počkajte jednu minútu, kým zmes nebude hotová.
  3. Nalejte do nej biele víno a 250 ml vývaru. Varte 2-3 minúty. Pridajte zvyšný vývar a varte ďalších 10-15 minút na malom ohni.
  4. Pripravenú polievku naservírujte do keramických misiek, na vrch môžete položiť kúsok chleba a posypať strúhaným syrom.

Zemiakovo-krémová polievka so syrom

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov
  • 150 g taveného syra
  • 200 ml 20% smotany
  • 150 g oškvarkov
  • Soľ

Postup

  1. Zemiaky uvarte, rozmixujte a môžete k ním pridať trochu zemiakového vývaru (voda ktorá vám ostala pri varení zemiakov). Výslednú zmes prelejte späť do hrnca s vývarom zo zemiakov. Priveďte k varu a znížte plameň.
  2. Následne do polievky pridajte syr a miešajte, až kým sa úplne nerozpustí.
  3. Prilejte smotanu, povarte a pridajte oškvarky.
  4. Hotovú polievku môžete nakoniec dozdobiť čerstvými bylinkami.

Zeleninová polievka s hovädzím mäsom

Ingrediencie

  • 700 g hovädzieho s kosťou
  • 4 zemiaky
  • 1-2 paradajky
  • 2 papriky
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • Soľ, bobkový list, korenie podľa chuti
  • Kôpor a petržlenová vňať

Postup

  1. Mäso dôkladne umyte, vložte ho do hrnca a nalejte do neho 3 litre studenej vody. Hrniec položte na oheň, priveďte k varu, odstráňte penu a znížte plameň. Vývar nechajte povariť 1 hodinu.
  2. Keď je mäso hotové, vyberte ho, oddeľte ho od kostí a nakrájajte na malé kúsky. Vývar preceďte.
  3. Zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na kocky. Papriky zbavte semienok a nakrájajte ich na tenké prúžky. Z paradajok odstráňte šupku a nakrájajte ich najemno. Mrkvu nastrúhajte najemno a cibuľu nasekajte na jemné plátky.
  4. Do mäsového vývaru vložte zemiaky, soľ, čierne korenie a varte na miernom ohni.
  5. Medzitým sa na panvici nechajte rozohriať trochu rastlinného oleja, pridajte cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita asi 2-3 minúty. Pridajte korenie, povarte ešte pár minút, následne pridajte paradajky a nechajte dusiť ďalšie 3-4 minúty.
  6. Keď už budú zemiaky čoskoro hotové, pridajte do vývaru zeleninu a mäso. Varte 10-15 minút. Pár minút pred koncom varenia pridajte ešte nasekané čerstvé bylinky (petržlenovú vňať) a bobkový list.

Syrová polievka s brokolicou

Ingrediencie

  • 4 pl masla
  • 400 g brokolice
  • 1 väčšia nakrájaná cibuľa
  • 1 nastrúhaná mrkva
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 3 pl múky
  • 1 l vývaru
  • 250 ml mlieka
  • Hrnček nastrúhaného syra

Postup

  1. 4 lyžice masla si roztopte vo väčšom hrnci na miernom ohni.
  2. Pridajte cibuľu, mrkvu, mleté čierne korenie a orestujte. Keď už cibuľa získala sklovitý vzhľad (asi po 6 minútach), pridajte do zmesi múku a restujte počas neustáleho miešania ešte 1 minútu.
  3. Prilejte vývar a priveďte ho k varu. Znížte plameň a pridajte brokolicu rozdelenú na menšie kúsky.
  4. Varte 10-12 minút. Prilejte mlieko a nasypte nastrúhaný syr, ktorý by sa mal počas miešania celkom rozpustiť.
  5. Pri servírovaní posypte tanier nasekanou bazalkou alebo provensalskými bylinkami.

Tekvicová krémová

Ingrediencie

  • 400 g dužiny z tekvice
  • 1 cibuľa
  • 200 ml mlieka
  • 20 g masla
  • Petržlen
  • Soľ, korenie podľa chuti
  • Smotana
  • Krutóny (voliteľné)

Postup

  1. Cibuľu nakrájajte najemno alebo prelisujte a tekvicu narežte na kocky.
  2. Cibuľu si zľahka orestujte na masle, pridajte tekvicu, soľ, korenie a nechajte dusiť s trochou vody približne 20 minút.
  3. Hotovú tekvicu vložte do mixéra a rozmixujte. Pridajte teplé mlieko a opäť dôkladne premixujte.
  4. Tekvicu s mliekom následne prelejte do hrnca a nechajte zohriať, neprivádzajte ju už k varu.
  5. Pripravenú polievku naservírujte do tanierov, posypte krutónmi, polejte smotanou a dozdobte petržlenovou vňaťou.

Mäsová polievka so šošovicou

Ingrediencie

  • 300 g mäsa s kosťou (najlepšie teľacie)
  • 2 l vývaru
  • 1 hrnček šošovice
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 3 zemiaky
  • 1 čl kurkumy
  • ½ čl sušenej bazalky
  • ½ čl mletej sladkej papriky
  • Soľ, korenie, bobkový list podľa chuti

Postup

  1. Uvarte si vývar, preceďte ho, mäso odstráňte z kostí a narežte ho na menšie kúsky.
  2. V ďalšom hrnci si následne na masle osmažte cibuľu, mrkvu a mäso. Šošovicu premyte vo vode, kým sa nestane úplne priehľadnou.
  3. Pridajte pripravený vývar, priveďte ju k varu, nezabudnite na zemiaky a korenie. Varte dovtedy, kým nebudú zemiaky celkom hotové.
  4. Pridajte šošovicu a nechajte variť 10 minút. Hotovú polievku nechajte odstáť ešte ďalších 15 minút.

[instagram-feed followtext="PRIDAJTE SA NA NÁŠ INSTAGRAM"]