Zlepší imunitu, biely zuby a ničí nádory. Pozrite sa, prečo je táto rastlinka tak jedinečná a mali by ste ju používať aj vy

Potenciál tejto bylinky oceňujú kuchári stredomorskej, americkej či africkej kuchyne. Čerstvá petržlenová vôňa dodáva pokrmom z mäsa, rýb a zeleniny tú pravú chuť. Petržlenová vňať vďačí za svoju popularitu svojej nenáročnosti. Bežne rastie v Taliansku a Európe, dokáže odolať mrazom (-7 °C) a rýchlo sa adoptuje do domácich podmienok.

V nasledujúcom článku vám prezradíme nielen to, ako ho použiť pri varení, ale aj jeho liečivé účinky, ktoré využijete v prospech vášho tela.

Pri tepelnej úprave strácajú listy arómu a chuť, no netýka sa to len vňate. Vzhľadom k odolnosti voči chladu, sa môže skladovať aj na niekoľko mesiacov a pritom nestratí svoje vlastnosti. Ak sa chcete sa dozvedieť niečo o využití petržlenu viac, pokračujte v čítaní tohto článku.

  1. Prevencia pred nedostatkom vitamínov

Pri zmienke o vitamíne C nám hneď napadne citrón. Avšak petržlen ho má až 4-násobne viac. Taktiež obsahuje množstvo keratínu, vitamínov A a B, kyselinu listovú a askorbovú. Je preto ideálnou voľbou pri nedostatku vitamínov v zimnom období.

  1. Bojuje proti rakovinovým nádorom

Petržlenový olej dokáže spomaliť rast a šírenie rakovinových buniek. To sa týka hlavne ochorenia v pľúcach a bruchu.

  1. Protizápalový efekt

Často sa používa pri liečbe dny a artritídy. Zápasí s koreňom problému – zápal. Odvar z tejto bylinky je nepostrádateľný v kozmetike, pretože účinne lieči akné a rýchlo odstraňuje začervenanie, vrátane bodnutia hmyzom.

  1. Obnova nervového systému

Naše telo je napadané neurotixínami, ktoré sú obsiahnuté najmä v produktoch pre domácnosť (napríklad acetón) a v pesticídoch. Šťava z petržlenu má pozitívny vplyv na centrálny a periférny nervový systém, chrániaci vás pred škodlivými účinkami toxínov.

Pripravte si čaj z petržlenovej vňate, ktorý nebude o nič horší, ako si kupujete v obchodoch alebo v lekárňach.

Potrebujete

  • 50 g petržlenovej vňate
  • 500 ml vody
  • 1/2 citrónu
  • 1 ČL medu

Priveďte vodu k varu, pridajte k nej nasekanú vňať a citrón. Nechajte na ohni 5 minút a odstavte zo sporáka, aby vychladol. Až po vychladení nápoj preceďte a pridajte k nemu med. Hotovo!

Ešte jedna informácia na koniec: Petržlenová vňať má zosvetľujúci efekt – bieli kožu a zubnú sklovinu. Zvyšok čaju si môžete dať zamraziť na neskoršie a kocky ľadu použiť na kozmetické účely.

Pozri aj: Jahodový džem ako marmeláda: 5 nezvyčajných receptov pre labužníkov

zdroj:chillin.sk, sovkusom.ru