Karamelové sušienky na SILVESTER – sú výborné, zjedla by som aj celú krabicu z nich!

Karamel je jednoducho neodolateľný, niet divu že tieto sušienky sú tak obľúbené! Rodina bude chcieť znova z dvoch dávok lebo sa hneď zjedia! 🙂

Prísady:

  • 35 dkg hladkej múky
  • 1 čl sódy bokarbóny
  • ½ čl mletého zázvoru
  • štvrť čl mletej škorice
  • 1 vajíčko
  • 15 dkg masla
  • 1 pl kyslej smotany
  • 20 dkg cukru

Na vrch:

  • 13 dkg cukru
  • 2 pl vody
  • 2,5 dkg masla
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 6 dkg čokolády

Postup:

1.Maslo vymiešame s cukrom, pridáme smotanu a vajíčka a vymiešame do hladkej hmoty. Pridáme múku, škoricu a zázvor a dôkladne premiešame.

2.Zakryjeme fóliou a necháme odležať aspoň 3 hodiny v chladničke.

3.Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho väčšie kolieska. Môžeme nato použiť aj pohár.

4.Kolieska poukladáme na plech a upečieme na pri teplote 180°C asi 12 minút do zlatohneda.

5.Pripravíme si karamel:  Vodu a cukor vložíme do hrnca a necháme skaramelizovať na miernom ohni. Keď pomerne dosť zhnedol zoberemie z ohňa a pridáme maslo a smotanu. Vrátime a za stáleho miešania varíme kým nevznikne hladká hmota. Ako bude chladnúť tak bude aj hustnúť.

6.vrch každej sušienky potrieme karemelovou hmotou a necháme stuhnúť na tácke.

7.Vrch polejeme roztopenou čokoládou. Môžme ich ozdobiť aj dekoračnými cukríkmi.

8.Hotové sušienky necháme do druhého dňa zmäknúť.

Back To Top