Žerbo rezy a krupicový krémeš, dva obľúbené koláče v jednom recepte! Tak výborné, že už nič nemusíte pridávať

Predvčerom som upiekla žerbo a medový krémeš. Dnes sú akurát na krájanie, podarili sa mi naozaj výborne.

Žerbo rezy:

Prísady:

  • 40 dkg hladkej múky
  • 20 dkg masti
  • 1 pl práškového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ droždia
  • ½ dl mlieka
  • 1 vajíčko
  • 2 žĺtka
  • 3 pl kyslej smotany

Plnka:

  • 40 dkg mletých orechov
  • 3 pl cukru
  • ½ kg lekváru
  • 20 dkg čokolády na varenie + 5 dkg masla

Príprava:

Droždie necháme napučať v mlieku, ostatné suroviny zmiešame a pridáme droždie.

Cesto rozdelíme na 4 časti.

Papier na pečenie odrežem na veľkosť plechu (2ks).

Na jeden položím upečený plát a vložím na plech. Potriem marhuľovým lekvárom a posypem orechmi ktoré som zmiešala s cukrom. Pomocou druhého papiera prenesiem ďalší plát a položím na orechovú plnku. Potriem lekvárom a posypem sladkými orechmi. Takto to opakujem kým nepoložím posledný plát cesta. Vidličkou popichám posledné cesto a upečiem na 170°C.

Po vychladnutí polejem čokoládovou polevou.

Pre začiatočníkov bude najťažšie vyvaľkať správny tvar ale ostatné je ľahké. Začiatočníkom prajem úspešné pečenie!

Recept pridala Mihalyné Kovács!

Krupicový krémeš:

Prísady:

  • 25 dkg medu
  • 25 dkg cukru
  • 1 dl oleja
  • 1 dl mlieka
  • citrónová šťava
  • 1 čl sódy bikarbony
  • 80-90 dkg hladkej múky
  • 2 vajíčka

Pripravíme si 4 pláty cesta nasledovne: Med, mlieko, cukor a olej povaríme kým nezhnedne, potom pridáme citrónovú šťavu a sódu bikarbónu. Premiešame a odstavíme vychladnúť asi 10 minút a pridáme múku a vajíčka. Nevadí ak je cesto ešte teplé, bude sa dať ľahšie vaľkať.

Krém:

  • 1 l mlieka
  • 2 van. pudingy
  • 4 pl krupice
  • 25 dkg cukru

Zo surovín ub´varíme hustý puding a po vychladnutí primiešame 25 dkg Ramy. Naplníme hotové korpusy, do stredu natrieme kyslejší lekvár a vrch posypeme práškovým cukrom.

Recept pridala Mihályné Kovács!

Back To Top