Slivkové papučky s oškvarkovým cestom, malé vianočné dobroty! Teší sa na celá rodina

Prísady:

  • 3 dl mlieka
  • štipka cukru
  • 5 dkg droždia
  • 1 kg hladkej múky
  • 2 čl soli
  • 25 dkg Hery
  • 30 dkg mletých oškvarkov
  • 2 žĺtky
  • 1 kyslá smotana

Na potieranie – 1 vajce

Plnka – slivkový lekvár

Postup:

1.Vo vlažnom mlieku s cukrom necháme napučať droždie. V múke rozmrvíme soľ, heru a štvrtinu oškvarkov. Premiešame a pridáme žĺtky, kyslú smotanu a napučané droždie. Na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.

2.Po nakysnutí vyvaľkáme cesto na hrúbku prsta, potrieme štvrtinou zvyšných oškvarkov a prekladáme cesto. Necháme odležať 20 minút. Toto opakujeme ešte dva krát, kým nespotrebujeme oškvarky.

3.Po odležaní cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a nakrájame na cca 5×5 cm veľké štvorce. Na každý štvorec položíme za lyžičku lekváru a spojíme dve protiľahlé rohy. Ak potrieme rohy vajíčkom tak sa zlepia ľahšie a počas pečenia sa nebudú otvárať.

Hotové papučky potrieme vyšlahaným vajíčkom a za 15 minút ich upečieme na 175 °C.

Recept sme našli v staršom časopise Prima z roku 2013.

Back To Top