Ihneď mäkké medovníčky, s takýmto podrobným a presným receptom som sa ešte nestretla! Vydržia týždne

Cesto je výborné a chutné medové. Ja som z toho cesta urobila aj perníkový domček, je vhodný na všeličo.

Prísady:

  • 1 kg hladkej múky
  • 30 dkg práškového cukru
  • štipka soli
  • 2 čl sódy bikarbóny
  • 1 bal. Perníkového korenia
  • 2,5 dl medu
  • 10 dkg masla
  • 2 vajíčka
  • 4 žĺtka
  • vajíčko na potieranie

Príprava:

Múku, cukor, soľ, korenie na medovníky a sódu bikarbónu zmiešame. Zohrejeme med a pridáme maslo a zohrievame kým sa maslo neroztopí. Do múčnej zmesy pridáme dve vajíčka a 4 žĺtka. Pridáme ešte teplý med s maslom a vymiesime. DO CESTA SA NESMIE PRIDÁVAŤ ŽIADNA TEKUTINA, ANI SMOTANA, ANI MLIEKO!

Ak sa ťažko spája cesto, treba ho dlhšie miesiť. Jdnu noc necháme odležať na chladnom mieste. Na druhý deň premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 3-5 mm, môžeme vykrajovať. Poukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie, potriem vajíčkom. Pečieme pri strednej teplote asi 7-8 minút.

Sú hneď mäkké, stvrdnú iba ak ich budete dlho piecť, vydržia týždne, dokonca až mesiac. Vlani som  našla niekoľko kusov až vo februári a ešte boli dobré. Ale väčšinou nevydržia dlho lebo sa zjedia.

Z tejto dávky vyjde aj 100 kusov, je to veľká dávka, samozrejme záleží aj na tom aké veľké kusy vykrajujete.

Veľa úspechov pri príprave a požehnaný advent prajem!

Poleva na zdobenie:

  • 2 bielka
  • 40-45 dkg práškového cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • želatínové farbivo

Príprava:

Bielka vyšľaháme a pridáme práškový cukor a citrónovú šťavu a šľaháme ďalej až kým pena neostane pevná na šľahači. Rozdelím do toľko misiek, koľko farieb chcem urobiť. Od tekutých farieb sa pena zriedi, preto je lepšie použiť želatínové. Penu naberiem do jednorázových vreciek, vystrihnem dierku a môžem začať so zdobením. Ak bude pena dostatočne pevná tak pomerne skoro uschne (netreba ich zapiecť). Stačí ozdobiť a položiť do izby, za pár hodín uschnú.

Želatínové farby sa dajú kúpiť v cukrárenských potrebách alebo na rôznych internetových stránkach.

Back To Top