Nekupujte nove hrnce, pretože z tých starých nejde dole špina. Toto je 5 trikov, aby boli opäť žiarové a krásne

Každá gazdinka sa snaží udržiavať vo svojej kuchyni čistotu na najvyššej úrovni, pretože neporiadok a špina ku vareniu nepatria. Keď chytíte do rúk zamastenú panvicu či hrniec, nečakajte z nich kulinárske dielo!

Existuje mnoho prípravkov, ktoré sa dokážu vysporiadať s týmto problémom, ale utratíte viac peňazí ako by ste chceli a nie vždy vás výsledok uspokojí. Ukážeme vám iné spôsoby, o ktorých vedeli už aj naše staré mamy.

  1. PVA lepidlo a 72%-né mydlo na pranie

Tento spôsob čistenia je vhodný na akýkoľvek povrch hrnca. Ak chcete odstrániť zaryté škvrny a usadeniny, zrieďte 4 litre vody s tretinou mydla, ktoré je nastrúhate na strúhadle a pridajte 1 lyžicu PVA lepidla. Túto zmes povarte v nádobe po dobu 30 minút.

  1. Sóda

Čistá sóda nie je vhodná pri smaltovaných výrobkoch. Viac sa hodí k nádobám z hliníka a nerezovej ocele. Malé nečistoty možno odstrániť trením škvŕn tvrdou špongiou so suchým práškom. Ak sa chcete zbaviť vážnejších nečistôt, rozpustite jedlú sódu v sklenenej nádobe s vodou, namočte do nej riad a povarte. Pre lepší účinok pridajte 2 lyžice 9% roztoku octu a polovicu mydla.

очистить посуду содой

  1. Soľ

Vyčistite si smaltovaný alebo hliníkový riad, ale vyhýbajte sa nerezovej oceli. Stačí, ak do hrnca, ktorý chcete vyčistiť, pridáte soľný roztok a necháte asi hodinu podusiť.

очистить посуду солью

  1. Ocot

Skvelý prípravok na čistenie nerezovej ocele a hliníka. Potrite obsah hrnca 9%-ným octom, nechajte 2-3 hodiny pôsobiť a umyte ako obvykle.

  1. Kyselina citrónová

Tak ako ocot, kyselina citrónová nie je vhodná na čistenie smaltovaného riadu. Nielenže sa popasuje so spáleninami a tukom, ale aj s vápenatou vrstvou. Dajte do hrnca 2 lyžice kyseliny citrónovej, zalejte vodou tak, aby pokryla všetky usadeniny či spáleniny a varte 15 minút. To isté môžete urobiť, ak sa chcete zbaviť povlaku v rýchlovarnej kanvici.

Ako vidíte, vyčistiť riad si môžete aj s pomocou bežných domácich prostriedkov. Ukážte tento článok aj vaším priateľom!

очистить кастрюлю

zdroj: sovkusom.ru

 

Back To Top