50 dkg tvarohu, trošku lekváru, vypracuj cesto, začíname pripravovať kuchynský tvarohový koláč!

Je to dobrota, ktorá je vhodná na akúkoľvek príležitosť. Keď sa stretne rodina, kúsok koláča dokáže navodiť naozaj príjemnú atmosféru.

Prísady:

Cesto:

  • 25 dkg hladkej múky
  • 6 dkg práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 dl kyslej smotany
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli
  • troška sódy bikarbóny

Plnka:

  • 50 dkg tvarohu
  • 3 žĺtka
  • 2 bielka
  • 2 dl kyslej smotany
  • kôra z 1 citróna
  • 15 dkg práškového cukru
  • 2 ks suchej žemle alebo chleba bez kôrky
  • hrozienka
  • marhuľový lekvár

Pena:

  • 4 bielka
  • 15 dkg kryštálového cukru

Príprava:

1.Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Vložíme do chladničky na 30 minút. Môžte pracovať s cestom aj hneď, nemusí byť v chladničke.

2.Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vidličkou popicháme a predpečieme na 180°C asi 10-15 minút.

3.Necháme vychladnúť a tenko potrieme lekvárom.

4.Bielka na plnku vyšľaháme a odložíme nabok.

5.Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú kôru, nakrájanú žemľu alebo chlieb a vyšľahané bielka.

6.Tvarohovú plnku navrstvíme na lekvárom potreté cesto a vrátime do rúry. Pečieme 25-30. Upečený bude ak tvarohový krém bude pevný.

7.Začnime s prípravou peny, bielka šľaháme kým nie sú pevné až potom začneme pridávať cukor. Musí nám vzniknúť pevná, lesklá hmota, ktorá sa bude dať ľahko krájať. Naberieme ju do sáčkov a nastriekame na vrch koláča mriežku.

8.Teraz máme dve možnosti ako pokračovať:

9.Vložíme do rúry na 200°C, necháme len trošku zapiecť aby nám pena chytila zlatú farbu, takto ostane stred peny lepkavý.

10.Alebo vložíme do 130°C rúry a pri otvorených dvierkách necháme penu vysušiť. Toto bude trvať dlhšie a pena bude vyzerať ako pri slimáčikoch.

 

 

Back To Top