Tajomstvo naších starých mám, ako urobiť dokonalý vývar, ktorý vás zahreje. Tieto rady sú na nezaplatenie

 

Medzi najstaršie jedlá patrí práve mäsový vývar, keďže v minulosti sa získavalo jedlo väčšinou lovom. Z takto získaného mäsa varili primárne jedlá (väčšinou vývar), to im dodávalo silu na ďalší lov. Hlavnou výživou týchto lovcov bola korenistá bohatá a hlavne mastná mäsová polievka.

Samozrejme dnes už nie len vývary sú naše obľúbené predjedlá, ale aj iné zeleninové polievky, krémové a vďaka nemeckej kuchyni aj ovocné polievky.

Koľko domácností, toľko zvykov. Niekto ich varí s kuracieho mäsa, iný zas s bravčového alebo s hovädzieho mäsa. Sú ale pravidlá, ktoré treba dodržať pri príprave každej mäsovej polievky.

Výsledok vyhľadávania obrázkov

TAJOMSTVO KaŽDEJ mäsovej POLIEVKY JE, ŽE SA VARÍ POMALY!

Ak si ju chceš pripraviť ako nedeľný obed, musíš si všetko dopredu pripraviť a začať skoro ráno.

Zeleninu si očisti o deň skôr a skoro vstaň aby si mohol variť polievku dostatočne dlho.

Tá úžasná harmonická chuť!

Chuť vývaru dáva zelenina a mäso. Nešetri ani kvantitou ale ani kvalitou prísad. V záhrade naších starých mám rástla bio zelenina.

ZOŽEŇ SI mäso Z DOMÁCÉHO CHOVU A ORGANICKY PESTOVANÚ ZELENINU.

Každý si všimne ten rozdiel.

Zo  zelenín je mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľa a cesnak sú základné zeleniny. Dávaj pozor aby si nedal príliš veľa mrkvy aby sa nestalo že polievka bude príliš sladká.

Ochucovadlo a kocka do polievky nepatrila medzi prísady našej starej mamy. Pridajte radšej zelenú vegetu, mala by rásť v každom okne. Petržlenová vňať chutí tiež výborne, nemusíš s ňou šetriť.

Zlatistá farba
Zlatistá farba je tiež následkom pomalého varenia. Takto majú čas sa uvoľniť chute aj farby. Naše staré mamy ju potajomky zvyšovali farebnosť polievky šafránom, jeho chudobnejšia verzia bola kurkuma. Niektorý nechávajú poslednú šupku na cibuli, tak ako veľkonočné vajíčka, tak zafarbia aj vývar.

Ale od čoho bude taká priezračne čistá?

V prvom rade od pomalého  varenia
mäso dôkladne umy, odstráň blany
mäso daj variť do studenej vody, na miernom ohni aby nevrela veľmi.
Mäso pustí počas varenia penu, túto opatrne odstráň za každým keď sa vytvorí.
Polievku nemiešaj! Môže sa stať že sa zelenina rozpadáva alebo sa kusy mäsa oddelia od kostí a zamúti vám polievku. Príprava tejto polievky je ako meditácia alebo modlitba. Ak si nahnevaný alebo frustrovaný ani sa nepúšťaj do varenia tejto polievky.
Keď je polievka hotová nechaj ju usadiť, takto budeš mať menej práce pri scedení.

A tie voňavé cestoviny!
Ak chceš mať naozaj voňavé a chutné cestoviny do polievky, musíš si ich pripraviť sám z čerstvých domácich vajec. Osobitne vyvarené cestoviny naber najprv na tanier až potom pridaj horúci vývar.

Tu sú chyby, ktoré pokazia mäsovú polievku:
neodstránená pena z polievky počas varenia
neumyté mäso pred varení
teplá voda pri začatí varenia
vysoká teplota pri varení a skrátený čas varenia
neodležaná polievka po varení
príliš horúca pri scedení
miešanie počas scedenia
na cibuli si nenechal poslednú šupku

Back To Top