Je čas na zimný cesnak: Skúsený záhradkár, nám prezradil ako mať za chvíľu úrodu ako nikdy predtým

Cesnak nie je len obyčajné korenie potrebné v každej kuchyni na svete a dodávajúce jedlám lahodnú chuť, ale je to aj výborný doplnok pre naše zdravie. Jeho každodennou konzumáciou prispievate k pevnejšej imunite, zdravším zubom, silnému srdcu a čistou pečeňou.

Prax dokazuje, že zimná odroda má oveľa väčšie a hustejšie strúčiky. radynadzlato vám povie, kedy a ako zasiať zimný cesnak v roku 2018 a akým detailom musíte venovať pozornosť, aby ste zožali závideniahodnú úrodu.

Výsadba zimného cesnaku v roku 2018

Predpokladá sa, že výsadba prvého zimného cesnaku by mala byť najskôr tri týždne pred nástupom prvých mrazov. Strúčiky cesnaky vysadené neskôr nemajú čas sa zakoreniť a pri skoršej výsadbe môžu malé púčiky od mrazov zahynúť.

 

Výsledky výskumov potvrdzujú, že strúčik cesnaku by mal pred začatím zimy mať 12-18 korienkov dĺžky 5-10 cm. Na vytvorenie takého koreňového systému je potrebných približne 35-45 dní.

V severných regiónoch sa s výsadbou zimného cesnaku začína už v septembri. Špecialisti odporúčajú sadiť pri ubúdajúcom mesiaci, keď nočné svetlo prechádza cez plodné znamenia zverokruhu.

Podľa lunárneho kalendára sú toto najlepšie dni na sadenie cesnaku v roku 2018: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 25, 26, 29 a 30 október. Nevhodné dni na výsadbu sú zasa tieto: 8, 9, 10 a 24 novembra.

Príprava hriadok na zimný cesnak

Cesnak môže byť občas náchylný na výber pôdy a miesta na výsadbu. Pri príprave by ste mali dbať na všetky preferencie tejto zeleniny. Najlepšie sa cesnak prijme v hlinitej pôde a v černozemi s neutrálnou kyslosťou. Miesto by malo byť dostatočne slnečné a otvorené.

 

Ak budete cesnak každý rok sadiť na tom istom mieste, budete mať rok od roka čoraz menšie strúčiky. Preto, pokiaľ máte možnosť, meňte miesto výsadby aspoň raz za 2-3 roky.

Najlepšie by bolo, keby predtým než tam nasadíte cesnak, v hriadkach rástli paradajky, uhorky, strukoviny. Výbornými predchodcami cesnaku sú tiež kapusta, cuketa, a tekvica. Na miestach, kde bola predtým vysadená cibuľa alebo zemiaky sa cesnak sadiť neodporúča.

                              AKO SADIŤ CESNAK

  1. Príprava pôdy
    Na prípravu je najvhodnejšia rašelina, s ktorou je potrebné prekopať zeminu. Pridajte 20-30 g superfosfátu a 20 g draselného hnojiva na jeden meter štvorcový. Pred výsadbou môžete dodať aj dusičnan amónny – 10 g na meter štvorcový. Hĺbka kopania by nemala byť menej ako 20 cm.
  2. Formovanie hriadok
    Ideálne lôžko pre zimný cesnak má 1 meter krát 25 cm.
  3. Čas na výsadbu
    Hriadky je potrebné nechať na pokoji, dokým sa pôda sama po prekopaní nevyrovná. Ak v septembri nie je veľa dažďov, pre lepšiu pôdu niekoľkokrát hriadky polejte.
  4. Obrábanie pôdy
    Kvôli prevencii cesnaku od plesne a podobných „chorôb“, ošetrite zeminu roztokom síranu mednatého (1 PL látky rozpustite v 10 litroch vody). Výsledným roztokom s pomocou polievačky zalejte svoje hriadky. Potom zem zakryte celtovinou.

Príprava cesnaku na výsadbu

  1. Rozoberte hlavičky na strúčiky
    Starostlivo si cesnak obzrite a hlavičky porozdeľujte na jednotlivé strúčiky, z ktorých vyberte na výsadbu tie najväčšie a najzdravšie.
  2. Dezinfikujte
    Vybrané strúčiky na 1-2 minúty namočte do 1% roztoku síranu mednatého. Na ošetrenie sú tiež vhodné roztok mangánu, preparát „Fotosporin-M“ a roztok popola. V tomto prípade však ošetrenie bude trvať 30 minút.

 

Výsadba zimného cesnaku

  1. Dierky
    Takže zem pripravenú máte, teraz potrebujete dierky. Palicou urobte do pripravenej podstielke dierky asi 10 cm od seba. Hĺbka – od 7 do 10 cm, v závislosti od spôsobu a času výsadby. Vzdialenosť medzi riadkami nechajte 20-25 cm.
    Niektorý odborníci radia cesnak vysadiť do čo najväčšej hĺbky. Najmä aj ste sa rozhodli neskoro a mráz sa môže objaviť každú chvíľu.
  2. Sadenie
    Nezabudnite strúčiky z hlavičky uvoľniť tak, aby ste nezabránili rastu. Vzápätí môžete strúčiky vkladať do pripravených dierok. Do zeme ich tlačiť nemusíte, iba tým spomalíte tvorbu korienkov.
  3. Obrábanie pôdy
    Pokiaľ je zemina suchá, môžete ju poliať ružových roztokom mangánu draselného.
  4. Zasypanie jamôk
    Dierky netreba prehnane zasypávať kompostom, stačí úplne jemne.
  5. Mulčovanie hriadok
    Optimálna vrstva mulča je okolo 5 cm. Najlepšími materiálmi sú prírodné rašeliny, ihličie, alebo popadané lístie. Na zadržanie snehu na hriadkach (to znamená vytvorenie teplého pokrytia) položte na vrch chvojinu. Na jar nezabudnite mulč odobrať!

A teraz už viete, ako správne nasadiť zimný cesnak. Dúfame, že naše rady vám pomôžu budúce leto zozbierať úžasnú úrodu tejto domácej lekárne.

 

Back To Top