Myslela som si, že príprava kvásku na chlieb je komplikovaná. S týmto receptom to ide ale raz dva

V dávnych dobách bolo pri pečení chleba samozrejmosťou, že každá žena mala svoj vlastný recept na cesto. Chlieb urobený na základe kvásku mu dodá jedinečnú štruktúru a chuť!

бездрожжевой хлеб на закваске

Práca kvásku je založená na jeho mliečnych baktériách. Vďaka prirodzenej fermentácii a postupnému dozrievaniu dochádza k saturácii ďalších zlúčenín. Z tohto dôvodu je kvaskový chlieb považovaný za zdravší, dlhšie vydrží a čo je najdôležitejšie, neplesnivie.

Ako si pripraviť kysnutý ražný chlieb

Na začiatok potrebujete len teplú vodu, múku a čas. Za 5 dní budete mať základ na domáci chlebík plný vitamínov.

бездрожжевой хлеб на закваске

  1. deň

V hlbokej nádobe (najlepšie 2 litrovej) si zmiešajte 100 g ražnej múky a 100 ml teplej vody (približne 35 stupňov). Mali by ste získať konzistenciu hustej smotany. Prikryte nádobu a položte ju na teplé miesto na 24 hodín. Po nejakom čase si všimnete niekoľko vzduchových bubliniek – začal sa proces fermentácie.

  1. deň

Prikŕmte kvások. Pridajte ďalších 100 ml teplej vody a dosypte toľko múky, aby bola konzistencia rovnaká ako na začiatku. Premiešajte, prikryte a opäť položte na teplé miesto. Občas zmes premiešajte.

  1. deň

Počas tretieho dňa sa objem kvásku zväčší, zvýši sa aj množstvo bublín a budete pociťovať kyslastý zápach. Nemusíte sa však ničoho obávať. Všetko by sa mohlo pokaziť len vtedy, ak máte doma príliš chladný vzduch. Ešte raz do kvásku pridajte vodu s múkou, premiešajte, zakryte a vráťte na teplé miesto.

закваска для хлеба

     4. deň

Teraz už budete pociťovať nepríjemnú vôňu typickú pre kvások. Z tejto masy si už môžete odobrať požadované množstvo na prípravu chlebíka. Zvyšok uchovávajte v pollitrovej uzatvorenej nádobe s dierkami, aby sa do nej dostával vzduch. Z tohto bude skvelý kvások aj na ďalšie použitie.

закваска для хлеба

Ako uchovávať kvások

бездрожжевой хлеб на закваске

V prípade, že zvyknete často piecť chlieb, kvások skladujte pri izbovej teplote a prikrmujte ho každých 12 hodín. Čím vyššia teplota v miestnosti, tým častejšie bude prikrmovanie kvásku.

бездрожжевой хлеб на закваске

Ak pečiete chlieb len raz za čas, uchovávajte kvások v chladničke a prikrmujte ho každých 5-7 dní. Pri nasledujúcej príprave ho vyberte 24 hodín pred miesením cesta z chladničky, prikŕmte ho ako predtým v intervale 12 hodín a nechajte ho ohriať na izbovú teplotu.

 

Back To Top