Najväčší článok s jedlami kde ide tekvica. Robíme si ich vždy a každému chutia. Posledný recept, patrí medzi najlepšie

V nasledujúcich receptoch sa presvedčíte o tom, že z tekvice si dokážete pripraviť plnohodnotné jedlá v podobe polievok, hlavného chodu ale aj dezertu!

Toto sú najneobvyklejšie a najchutnejšie jesenné varianty:

Tekvicovo-krémová polievka so šampiňónmi

Ingrediencie

  • 250 g šampiňónov
  • 1 menšia tekvica
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 pl smotany
  • 1 sladká paprika
  • 1 cibuľa
  • 50 g syru
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Ošúpte si tekvicu nakrájajte ju na menšie kúsky a uvarte, kým nebude sčasti hotová.
  2. Papriku si nakrájajte na pásiky a cibuľu narežte na tenké polovičné krúžky.
  3. K týmto dvom ingredienciám pridajte najemno nasekaný cesnak a všetko osmažte na panvici.
  4. K zelenine následne pridajte polouvarenú tekvicu a smotanu. Počas dusenia pridajte soľ a korenie.
  5. Teraz si zeleninu zalejte vývarom, v ktorom sa varila tekvica. Všetko dôkladne rozmixujte pomocou ručného mixéra.

Tekvicové placky

Ingrediencie

  • 1 menšia tekvica
  • 2 vajcia
  • Slnečnicový olej
  • 160 g hladkej múky
  • 230 mlieka
  • Soľ a korenie

Postup

  1. Očistite si tekvicu, nakrájajte u na plátky a rozmixuje v mixéri.
  2. Vzniknutú kašu zmiešajte s múkou, vajcami a mliekom, pridajte soľ a korenie.
  3. Premiešajte cesto, kým nezískate homogénnu zmes a nechajte ho pár minút odstáť.
  4. Rozohrejte si panvicu a smažte na oleji po oboch stranách.

Pirohy s tekvicou

Ingrediencie

  • 160 g hladkej múky
  • 50 g smotany
  • 200 g tekvicovej dužiny
  • Slnečnicový olej
  • 100 ml vody
  • Soľ

Postup

  1. Tekvicu zbavte šupky a semiačok, zabaľte ju do alobalovej fólie a vložte do rúry na 10-15 minút.
  2. V miske si zamieste cesto: zmiešajte si múku s vodou, pridajte 1 čl slnečnicového oleja a posoľte.
  3. Všetko premiešajte a vložte do chladničky na pár hodín.
  4. Následne si z cesta vytvorte malé guľky, každú z nich vyvaľkajte a naplňte tekvicovou zmesou. Takto pripravené pirohy uzatvorte zo všetkých strán.
  5. Ak ich nebudete variť všetky, časť z nich si môžete uložiť do mrazničky.
  6. Varte ich 3 minúty, viac nie je potrebné. Môžete pridať aj slnečnicový olej, aby sa zbytočne nelepili.

Pilaf s tekvicou a mrkvou

Ingrediencie

  • 500 g ryže
  • 2 mrkvy
  • 1 menšia tekvica
  • Slnečnicový olej
  • Rastlinný olej
  • 2 cibule
  • Soľ podľa chuti

Postup

  1. Najskôr si uvarte ryžu. Medzitým si očistite cibuľu a nakrájajte ju na kocky.
  2. Mrkvu si nastrúhajte na strúhadle na strednú veľkosť. Tekvicu očistite od šupky aj jadierok, nakrájajte ju na menšie kúsky a pridajte ich do vody s ryžou.
  3. Po piatich minútach tekvicu vyberte a nakrájajte na malé kúsky. Potom ju osmažte na panvici spolu s cibuľou a mrkvou.
  4. Po 10 minútach pridajte do zmesi aj uvarenú ryžu a soľ. Premiešajte a nechajte podusiť ešte 5-10 minút.

Tekvicové buchty

Ingrediencie

  • 320 g múky
  • 120 g tekvicového pyré
  • 1 vajce
  • 500 ml mlieka
  • 2 pl cukru
  • 1 čl sušeného droždia
  • 50 g masla
  • Soľ

Postup

  1. Do misky si nasypte múku, cukor a soľ. V zohriato mlieku si rozpustite droždie a pridajte ho k múke.
  2. Následne do zmesi pridajte tekvicové pyré, vajíčko a roztopené maslo.
  3. Všetko zmiešajte a vymieste cesto. Nechajte mu čas, aby nabralo na objeme.
  4. Potom z neho vytvarujte guľôčky a poukladajte ich na plech, ktorý ste predtým vymastili tukom alebo vystlali papierom na pečenie.
  5. Povrch cesta ešte potrite žĺtkom a pečte 40 minút pri teplote 180 stupňov.

Plnená tekvica

Ingrediencie

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 1 stredne veľká tekvica
  • 2-3 menšie cibule
  • 3 zemiaky
  • 1 veľká paradajka
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 sladká paprika
  • Rastlinný olej
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Osmažte si kocky kuracích pŕs. Medzitým sa pustite do tekvice.
  2. Zrežte z nej vrchnú časť a odstráňte dužinu. Steny tekvice by nemali byť príliš tenké. Potrite ich soľou a olejom.
  3. Očistite si mrkvu, cibuľu a zemiaky, nakrájajte ich na prúžky a pridajte ku kuraciemu mäsu.
  4. Následne do zmesi pridajte aj papriku a paradajku, nakrájané na menšie kúsky.
  5. Potom do mäsa pridajte dužinu s tekvice a obľúbené bylinky. Osoľte, okoreňte, premiešajte a takto pripravenú plnku vložte do tekvice.
  6. Tekvicu nakoniec vložte do rúry a nechajte piecť 1 a pol hodiny.

Tekvicovo-tvarohový dezert

Ingrediencie

  • 500 g jemného tvarohu
  • 800 g tekvice
  • 5 vajec
  • 25 g mletého maku
  • 200 g cukru
  • 100 g smotany
  • 2 pl kukuričného škrobu
  • Kôra z jedného citróna

Postup

  1. Dužinu z očistenej tekvice vložte do rúry a nechajte piecť pár minút, kým nezmäkne. 100 g dužiny si odložte na bok a zvyšnú časť pretlačte cez gázu.
  2. Následne ju rozmixujte v mixéru, pridajte k nej 70 g cukru, citrónovú kôru, 2 vajcia, 1 pl škrobu a všetko dôkladne premiešajte.
  3. Tvaroh si v mixéri zmiešajte so 100 g cukru. Pridajte 2 vajcia, lyžicu škrobu a mak.
  4. Dno formy na pečenie vysteľte papierom na pečenie, alebo ju potrite tukom a posypte malým množstvom múky. Následne na ňu ukladajte po 1 lyžici tvarohovej a tekvicovej zmesi – všetko robte striedavo.
  5. Postarajte sa o to, aby bola zmes vo forme rovnomerne nanesená.
  6. Pečte pri teplote 170 stupňov po dobu 40 minút.
  7. Medzitým si môžete pripraviť polevu: smotanu si zmiešajte so 100 g tekvicového pyré, 30 g cukru a 1 vajcom.
  8. Pripravený koláč polejte polevou a nechajte v rúre ešte ďalších 10 minút.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Back To Top