Aby zemiaky pri skladovaní nezhnili a nevyklíčili , do každej škatule kde som ich dala, som na vrch pridala aj…

 

Aby sa zemiaky nerozkladali a nevyklíčovali a slimáky sa nezačali, v každej škatuli som dal pobočky týchto rastlín

Začiatok septembra je nielen začiatkom nového školského roka ale aj obdobím zberu zemiakov. Skúsení poľnohospodári chápu, že vykopanie zemiakov je len polovica boja, pretože vedia, že musia byť správne uskladnené.

A práve tu sa môžu vyskytnúť ťažkosti, pretože nie všetci vedia, ako majú zemiaky vyselektovať, kde ich uložiť a ako vybrať správne miesto na skladovanie. Preto sme sa rozhodli prezradiť vám, ako skladovať zemiaky z bohatej úrody tak, aby sa nezačali kaziť a vydržali vám viac než 1-2 mesiace.

 

Jednou z najčastejších chýb u začiatočníkov pracujúcich na svojej záhradke je to, že zemiaky pred uskladnením nerozdeľujú. Predčasná úroda zemiakov sa však nemôže dlho nechávať na jednom mieste – mali by byť skonzumované už počas prvého mesiaca od zberu. Ak ich zmiešate so všetkými zemiakmi, začnú z nich rásť výhonky a nastáva proces kazenia.

Ďalšou chybou je, ak ľudia nechcú vyhadzovať poškodené alebo pokazené zemiaky. Avšak v prípade, že ich hneď nevyhodíte alebo nezjete, infekcia sa môže dostať do celej zozbieranej úrody. Neriskujte zbytočne a uskladňujte len celé a zdravé zemiaky.

 

Najlepším miestom na skladovanie zemiakov je pivnica alebo suterén. Na chladnom a tmavom mieste sa v zemiakoch nevytvára solanín – toxická látka, ktorá sa nachádza najmä v zelených zemiakoch. V extrémnych prípadoch ich môžete skladovať v debničkách na balkóne a v prípade potreby ich zahrievať starými dekami či oblečením.

Taktiež upozorňujeme na skutočnosť, že optimálna teplota na skladovanie zemiakov sa pohybuje od +1 do +3 stupňov. Ak je teplota nižšia, zemiaky zamrznú a stanú sa sladkými, ak vyššia, začnú klíčiť. Preto ich po vysušení umiestnite do chladnej miestnosti, v opačnom prípade začnú mäknúť.

Skúsení záhradníci sušia zemiaky jeden deň na slnku a dva dni v tieni. Ak sa chcete zbaviť potencionálnej hrozby slimákov a myší, na dno bedničky alebo inej nádoby so zemiakmi, poukladajte čerstvú palinu. Proti prebytočnej vlahe dajte na vrch zemiakov vetvičku s ihličím.

Stáva sa, že ak majú ľudia malo miesta, zemiaky uchovávajú tam, kde aj inú zeleninu, čo neraz vedie ku katastrofálnym dôsledkom. Trik je v tom, že zemiaky môžete kombinovať len s cviklou, ktorú dáte navrch a ona bude slúžiť ako zberateľ prebytočnej vlhkosti. Akákoľvek iná zelenina (vrátane kapusty a mrkvy) zhorší celkový stav zemiakov.

Teraz už viete, ako si túto nezameniteľnú surovinu uchovávať tak, aby vám vydržala čo najdlhšie. Máte aj vy nejaké tajomstvá týkajúce sa skladovania vašej úrody? Podeľte sa s nami o ne aj v komentároch na Facebooku!

Back To Top