Plnka robí jedinečným túto dobrotu! Netreba pridať, ani vajíčka a dokonca ani pečienky a predsa je vynikajúca. Často to pripravujem lebo je s tým málo práce a chutí výborne.
Prísady:
- 1 kg malých zemiakov
- 1 stredneveľké kurča
- maslo
- olej
Plnka:
- 1 cubuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- za hrsť hríbov (čerstve alebo sušené)
- 300 g bielej fazle (zaváranej)
- petržlenová vňať
- soľ
- mleté čirné korenie
Marináda:
- 70 ml sójovej omáčky
- 1 pl medu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierné korenie
Príprava:
Suroviny na marinádu zmiešame a potrieme ním umyté kurča. Vložíme do chladničky a necháme aspoň 1,5 hod stáť.
Medzitým si pripravíme plnku: Cibuľu nakrájame nadrobno a udusíme na oleji, pridáme nakrájané hríby a podlejeme vodou. Okoreníme a dusíme niekoľko minút. Pridáme roztlačený cesnak a scedenú fazuľu.
Opatrne uvoľníme kožu a potrieme pod ňou maslom.
Kurča naplníme plnkou a ak je potrebné tak grilovacou ihlou upevníme. Možeme zviazať aj nohy. Ak sa nám zvýšila plnka môžeme ju dať pod kožu alebo vedľa kuraťa na pekáč.
Očistené zemiaky položíme na pekáč, ochutíme a posypeme petržlenovou vňaťkou. Polejeme olejom alebo maslom. Kurča položíme na zemiaky chrbtom dolu.
Kurča potrieme olejom. Pečieme pri 190°C , 60 minút. Ak sa nám koža rýchlo pečie ale mäso ešte neni mäkké, tak zakryjeme alobalom a pečieme ďalej. Dobrú chuť!