Odstráňte tapety zo stien len za pár minút! Vďaka jednej veci sa vám to podarí okamžite

Rekonštrukcia príbytku je vždy náročná a zodpovedná úloha. Niekedy sa dokáže pretiahnuť aj na niekoľko rokov, stáva sa z nej nekonečný príbeh o strate peňazí, síl a času.

Občas sa dokonca stane, že aj malé kozmetické úpravy môžu spôsobiť nemalé problémy. No čo by sa mohlo stať pri menšej rekonštrukcii v kúpeľni alebo pri výmene tapiet?

как снять обои со стен

Máte už dosť vašich starých a otrhaných tapiet, ktoré sa už nehodia ani do interiéru? Odpoveď sa dozviete v nasledujúcom článku!

Ako teda odstrániť tapety zo stien, ktoré už vyzerajú tak, že k ním prirástli? V prípade, že sa vám podarilo tapetu odstrániť pomocou cementovej malty, vedzte, že ste mali šťastie. Ak je ale lepidlo na stene kvalitné a tapeta sa vám trhá pri odstraňovaní v rukách, potom bude jednoduchšie, ak ju budete dávať dole kúsok po kúsku.

как снять обои со стен

V minulosti sa namiesto zlepovania starej tapety jednoducho nalepila nová vrstva. O niekoľko rokov neskôr sa tak na stene objavilo mnoho vrstiev, v ktorých sa neraz objavil aj hmyz. Potom začal byt podivuhodne smrdieť a vznik šíriacich sa plesní ohrozoval nielen samotný príbytok, ale aj zdravie jeho obyvateľov.

 

Nech už je vaša situácia akákoľvek, verte, že na každý problém existuje riešenie…

Budete potrebovať

  1. Misku s teplou vodou, do ktorej môžete pridať trochu prostriedku na umývanie riadu.
  2. Obyčajná špongia
  3. Špachtľa
  4. Rebrík
  5. Maliarska páska
  6. Žehlička a kúsok bavlnenej tkaniny

Najlepšie je začať s odstraňovaním tapiet odhora až nadol. Podoberte si vrchný okraj tapety pomocou špachtle a ťahajte ju dole. Ak vám to týmto spôsobom nejde, je potrebné, aby ste staré lepidlo trochu rozmočili.

как снять обои со стен

Najskôr zohľadnite všetky bezpečnostné pravidlá – budete používať vodu ale aj iné tekutiny, koré sú dobrým vodičom elektrickej energie. Vypnite teda elektrinu, utesnite zásuvky a spínače.

Aby vám následne upratovanie nezabralo zbytočne veľa času, je vhodné, ak si k stene dáte polyetylénovú fóliu so šírkou 40-50 cm.

как снять обои со стен

Nechajte starú tapetu nasiaknuť teplou vodou, do ktorej ste pridali trochu čistiaceho prostriedku. Aby roztok fungoval ešte lepšie, je dobré, ak bude stará tapeta trochu oškrabaná nožom.

Nesnažte sa namáčať veľkú plochu steny, pretože zatiaľ čo budete dávať dole tapetu na jednom konci, na tom druhom bude mať čas vyschnúť. Vypuklé tapety je už potom jednoduchšie odstrániť pomocou špachtle.

Ďalším spôsobom, ako odstrániť tapetu je jej žehlenie cez vlhkú bavlnenú tkaninu. Teplá para prenikne do vrstvy starého lepidla a zjemní ho. Následne necháte tapetu vychladnúť a zlepíte ju pomocou špachtle.

как снять обои со стен

Nič komplikované, však? Čo ale v prípade, kedy ani zaručené metódy nefungujú? V obzvlášť ťažkých prípadoch môžete použiť špeciálne chemické čistiace prostriedky. Zvyčajne sa na staré tapety nanášajú pomocou špongie alebo spreja rozprašovač. Takáto kvapalina ľahko prenikne do akokoľvek odolnej vrstvy lepidla a zničí ju. Potom je už sťahovanie tapiet prechádzka ružovou záhradou.

как снять обои со стен

A čo vy? Aký máte postoj k rekonštrukciám? Považujete to za udalosť, ktorá v konečnom dôsledku zlepší kvalitu vášho života alebo ju beriete ako obsedantnú túžbu vášho okolia na vyplnenie vášho voľného času? Podeľte sa s nami o svoje názory a skúsenosti s prerábkami príbytkov!

zdroj:takprosto.cc

Back To Top