Tu je spôsob, ako si pripraviť lahodný džem bez gramu cukru! Každý si bude pýtať jednu zaváraninu

Mnoho gazdiniek sa na zimu pripravuje prostredníctvom zavárania rôznej zeleniny či ovocia. Varenie džemu by nemalo byť výnimkou. Bohužiaľ nie všetci si môžu dovoliť džem, ktorý v sebe skrýva množstvo nezdravého cukru. Ľudia s cukrovkou ich majú dokonca zakázané.

Dnes vám tento problém pomôžeme vyriešiť – rozhodli sme sa s vami zdieľať recept na domáci džem bez cukru!

рецепты вкусного варенья

Príprava takéhoto džemu je o niečo náročnejšia čo sa postupu aj časového hľadiska týka. Môžeme vám však zaručiť, že výsledok bude stáť za to. Je potrebné postupovať podla určitých pravidiel a na uskladnenie výsledného produktu budete potrebovať dôkladne umyté sklenené nádoby. Aký džem si teda môžete uvariť bez cukru? Akýkoľvek! Tu je niekoľko príkladov ako na to…

  1. Jahodový džem Ak si chcete vyrobiť dostatočné zásoby na zimu, využite vrchol sezóny jahôd. Príprava je jednoduchá. Ovocie si dôkladne umyte, zbavte stopiek a vysušte. Vložte ich do hrnca, počkajte kým nezačnú púšťať šťavu a potom ich postavte na oheň. Priveďte ich k varu a vypnite plameň. Takto pripravené jahody vložte do sklenených nádob, nechajte ich sterilizovať po dobu 20 minút a následne pevne uzatvorte.Otočte nádoby hore dnom a nechajte zmes úplne vychladnúť. Potom ich položte na tmavé a studené miesto. Tento džem bude vynikajúcou plnkou do palaciniek alebo koláčov. 
  2. Slivkový džem Tento džem pochádza z nášho detstva. Spomínam si, ako moja stará mama odchádzala do práce, nechala nám doma džem s čerstvým mliekom a chlebom. Väčšie šťastie ako krajec chleba so slivkami, zapitý mliekom si jednoducho ani nedokážem predstaviť. Krásne spomienky, ale je čas prejsť na recept.Na prípravu džemu budete potrebovať tie najšťavnatejšie slivky, aj v prípade, že budú mierne prezreté. Slivky je potrebné dôkladne umyť, odstrániť kôstky a vložiť ich do väčšieho hrnca. Začnite ich variť a počkajte, kým sa z nich začne uvoľňovať šťava – občas premiešajte. Mala by vám vzniknúť hustá konzistencia, v ktorej vydrží stáť aj obyčajná lyžica, potom bude džem pripravený.Ale to nie je tak jednoduché. Celá príprava spočíva v niekoľkých krokoch. Najskôr džem povarte približne 1 hodinu, potom ho nechajte vychladnúť asi 8-9 hodín. Následne ho opäť hodinu varte a počkajte ďalších 8-9 hodín. Tento proces by sa mal zopakovať ešte jedenkrát. Keď získate hustý džem, ktorý sa dá ľahko oddeliť od steny hrnca, môžete to považovať za hotový.

    Zatiaľ čo je džem stále horúci, vložte ho do nádob a nechajte ho vychladnúť. Nemusíte zakrývať zaseknutý papier s vekom. Na vrchu sa vytvorí tvrdšia kôrka, ktorá džem ochráni. Po vzniknutí takejto vrstvy by mali byť nádoby pokryté papierom na pečenie a umiestnené do chladničky. Ako vidíte, v tomto recepte nebol použitý žiaden cukor!

     

  3. Čerešňový džemNa prípravu budeme potrebovať dva hrnce a zrelé čerešne. Jeden hrniec si približne do polovice naplňte vodou. Do druhého vložte čerešne, ktoré boli vopred zbavené kôstok a položte hrniec do toho s vriacou vodou. Keď začnú čerešne vypúšťať šťavu, pravidelne zmes miešajte a znížte plameň.Povarte ho na nízkom ohni ešte ďalšie 3 hodiny. Po vychladení ho môžete vyliať do sklenených nádob. Uzatvorte ich alebo prikryte papierom na pečenie. Uchovávajte v chladničke. 
  4. Malinový džemV prípade, že sa rozhodnete pre túto pochúťku, na jej prípravu budete potrebovať smaltované vedro. Na dno vedra si prestrite navrstvenú gázu. Do suchej nádoby vkladajte maliny, môžete ich pokojne pritlačiť. Maliny majú jednu skvelú vlasnosť: nemusíte ich pred prípravou džemu umývať. Nádobu s malinami postavte do vedra, pridajte trochu vody a postavte na stredný plameň. Kým voda začne vrieť, maliny začnú púšťať šťavu. Tým pádom sa ich objem začne zmenšovať, preto je vhodné, aby ste do nádoby pridávali aj ďalšie maliny. Po tom, čo je nádoba naplnená šťavou, nechajte ju povariť po dobu jednej hodiny. Následne ju uzatvorte, pretočte nadol a nechajte vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.

Teraz už viete, ako si pripraviť lahodné džemy aj bez pridania cukru. Vďaka týmto receptom môžete potešiť nielen svoje chuťové bunky ale aj vašich blízkych. Menej kalórií a vitamínov, čo poviete?

zdroj:takprosto.cc

 

Back To Top