Originálná domáca tlačenka! Je to potešenie pre oči aj jazyk! Recept mám od mamky zo Senice

Ochutnaj kvalitnú domácu tlačenku a uvidíš že viac si nekúpiš z obchodnu žiadnu. To je isté!

Príprava tlačenky:

Bravčovú Hlavu dobre umyjeme, oči vyrežeme, nosné dierky vyčistíme, zuby ošúchame kefkou. V jemne osolenej vode uvaríme do mäka. Pridáme k nej aj niekoľko kusov kožky so slaniny. Ak sa začne mäso oddelovať od kostí, vyberieme hlavu z vody a očistíme mäso od kostí.

Mäso nakrájáme na tenké kusy a ochutíme soľou, cesnakom a paprikou. Dôkladne premiešame a nalejeme 2-3 dcl vývaru v ktorom sa varila hlava. Naplníme do dopredu pripraveného žalúdku. Nálev ktorý nám ostal v miske prilejeme tiež. Nerežeme do nej aj jazyk. Tlačenku varíme podobne ako jaternice, počas varenia picháme vidličkou. Po uvarení vyberieme z vody a zaťažíme doskou. Konzumovať môžete aj bez údenia ale aj údené chutí výborne.

Tlačenka:

Z očistenej a uvarenej bravčovej hlavy odstráníme mäso, nakrájame na dlhé hrubé kusy spolu s ušami a so slaninou s laloku. Pridáme šťavu z jedného citróna a kôru z dvoch, trocha vína a trocha vývaru v ktorom sa varila hlava, korenie a soľ. Hotovú náplň naplníme do umytého bravčového žalúdka, otvor zašijeme. Tlačenku uvaríme a údíme.

Back To Top