Recepty 5 najlepších tort z čias socializmu. Nič lepšie ešte nevymysleli!

Do dnešných čias, každý kto sa vtedy narodil s teplom a nostalgiou spomína na chuť týchto zákuskov a niet sa čomu čudovať – všetky boli najvyššej kvality a na ich výrobu sa používali len tie najlepšie produkty.

1) Torta „Praha“.

weheartit

Táto torta vznikla vďaka Vladimírovi Guraľnikovi – hlavnému cukrárovi moskovskej reštaurácie „Praha“, ktorý aktívne spolupracoval s českými kolegami. Hovorí sa, že túto tortu Guraľnik pomenoval na pamiatku reštaurácie.

Dezert každému tak zachutil, že jeho recept rozoslali po celkom ZSSR. V tých časoch bolo veľmi ťažké pripraviť si ho doma, pretože kvôli deficitu bolo niektoré ingrediencie takmer nemožné kúpiť v obchodoch.

Na klasickú pražskú tortu sa používa druh špeciálneho piškótového cesta nasiaknutého sirupom, špeciálny čokoládovo-maslový krém a tiež marhuľový džem, ktorým sa potreli vrch aj boky celej torty, a zvrchu sa polial čokoládou alebo glazúrou.

Ingrediencie:

  • múka – 120 g;
  • čerstvé vajcia – 6 kusov;
  • cukor – 150 g;
  • kakao – 25 g;
  • maslo (na piškótu) – 40 g;
  • voda – 20 ml;
  • 1 vaječný žĺtok;
  • kondenzované mlieko – 120 g;
  • maslo (na krém) – 200 g;
  • vanilín – 10 g;
  • marhuľový džem – 100 g.

Postup:

  • Oddeľte žĺtky od bielkov. K bielkom izbovej teploty pridajte štipku soli a pri strednej rýchlosti šľahajte, dokým svoj objem nezväčšia 4-krát.
  • K bielkom pridajte 75 g cukru, zvýšte rýchlosť a pokračujte v šľahaní dokým sa netvoria pekné špičky.
  • V druhej nádobe rozľahajte žĺtky do hustej konzistencie a obe hmoty zmiešajte.
  • Múku preosejte cez sito spolu s kakaom. Pridajte ju do vaječnem zmesi a zmiešajte.
  • Pridajte roztopené a vychladnuté maslo a všetko dobre premiešajte.
  • Formu vysteľte papierom na pečenie a rúru si predohrejte na 200°C.
  • Dreveným špáradlom otestujte či je koláč upečený.
  • Po upečení ho nechajte vychladnúť do izbovej teploty a prikrytý utierkou (aby neoschol) nechajte 8 hodín odpočívať.
  • Na prípravu krému nalejte do hrnca vodu, pridajte jeden vaječný žĺtok a dobre premiešajte.
  • Za stáleho miešania pridajte kondenzované mlieko a vanilín. Miešajte ďalej na malom ohni dokým zmes nezhustne.
  • Na prípravu sirupu v 100 ml studeného čaju rozmiešajte 70 g cukru.

Skladba:

  • Piškótu rozrežte na 3 rovnaké časti.
  • Prvý korpus polejte sirupom a potrite krémom.
  • Zopakujte so zvyšnými korpusmi.
  • Potrite marhuľovým džemom a polejte čokoládou alebo glazúrou.
  • Na 30 minút nechajte oddýchnuť v chladničke.

 

2. Torta „Vtáčie mlieko“.

pinkycloud

Táto torta bola symbolom dostatku a hojnosti, a v krajine bola všeobecne považovaná za vynikajúcu lahôdku. Ak bola na stole torta „Vtáčie mlieko“, znamenalo to, že „váš život bol úspešný“. Vynašiel ju opäť Vladimír Guraľnik v 1974 roku.

Okamžite sa stala populárnou a zachutila miliónom sovietskych obyvateľov. V reštauráciách ju piekli 50-60 kusov denne no netrvalo dlho a táto cifra sa vyšplhala až na 500 kusov! Recept sa rozposlal po celom ZSSR, prepisovali ho iba ručne a strážili ako oko v hlave.

Vynaliezavé sovietske ženy, kvôli nedostatku ingrediencií na výrobu tejto torty používali aj želatínu (namiesto agar prášku), aj krupicovú kašu či ryžový puding.

Originálna torta «Vtáčie mlieko» sa skladala zo soufflé z vaječných bielkov, škrobového sirupu, kyseliny citrónovej, vody, masla, vanilínu a konzdenzovaného mlieka.

Ingrediencie:

  • 2 poháre mlieka;
  • 4 PL krupice;
  • vanilín;
  • štipka citrónovej kôry;
  • 40 g masla;
  • 12 ks čokoládových sušienok;
  • 120 g kondenzovaného mlieka;
  • 1/4 pohára vody;
  • 10 g želatíny;
  • 50 g čokolády;
  • 56 ml mlieka (na polevu);
  • 17 g rastlinného oleja.

Postup:

  • Želatínu rozpustite v teplej vode a nechajte napučať.
  • Do hrnca vlejte mlieko, pridajte krupicu, citrónovú kôru a vanilín. Všetko dobre premiešajte.
  • Postavte hrniec na malý oheň a za stáleho miešania varte dokým krém nezhustne.
  • Do horúceho krému pridajte maslo a pripravenú želatínu. Všetko dobre premiešajte a prilejte kondenzované mlieko. Znova premiešajte.
  • Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie. Dno vyložte sušienkami.
  • Na ne vylejte pripravený krém a na vrch znova naukladajte sušienky. Nechajte tortu mierne vychladnúť na potom na dve hodiny vložte do chladničky.
  • Na polevu čokoládu polámte na kúsky a pridajte k nej rastlinný olej bez vône! Všetko postavte na horúci vodný kúpeľ.
  • Čokoládu premiešavajte aby sa rozpustila čo najrýchlejšie.
  • Pripravenou zľahka vychladnutou polevou polejte tortu a postavte do chladničky aspoň na 15 minút.

 

3. Torta „Napoleon“.

Nikto presne nevie kto túto tortu vymyslel, možno ruskí cukrári (ako pamiatku víťazstva nad Napoleonom), možno obyvatelia Neapolu, ktorý ho najskôr nazvali Napolitano (neapolský), a názov «Napoleon» je len skreslený.

Predtým sa na prípravu „Napoleona“ používali tenučké pláty lístkového cesta, vyrobené s pridaním octu a koňaku, potierali ich jemným krémom zo smotany, masla a vajec. V ZSSR do receptu pridali aj varené kondenzované mlieko.

Táto torta sa natoľko zapáčila sovietskym obyvateľom, že ju pripravovali dokonca aj v najodľahlejších kútoch krajiny v obyčajných rúrach. „Napoleon“ sa ešte aj dnes považuje za jeden z najpopulárnejších dezertov bývalej ZSSR.

Ingrediencie:

  • 3 poháre múky;
  • 1 pohár cukru;
  • 2 PL masla;
  • 3 vajcia (na korpusy);
  • 2/3 č. l. sódy;
  • štipka soli;
  • 1 l mlieka;
  • 3 vajcia (na krém);
  • 2 PL múky;
  • 1 pohár cukru;
  • vanilín;
  • 100 g vlašských orechov.

Postup:

  • Vajcia zmiešajte s cukrom, pridajte k nim zmäknuté maslo, soľ, sódu (s octom) a 2,5 pohára múky (zvyšná múka sa použije na vaľkanie korpusov).
  • Zamiešajte cesto a nechajte ho oddýchnuť na 15-20 minút.
  • Na prípravu krému vajcia rozmiešajte s cukrom, pridajte k nim múku, a rozrieďte studeným mliekom.
  • Zmes postavte na malý oheň a priveďte do varu, a neprestávajte miešať aby vám krém neprihorel.
  • Keď krém zovrie, odložte ho z ohňa, pridajte k nemu vanilín a nechajte vychladnúť.
  • Cesto rozvaľkajte do klobásky a rozdeľte ho na 14 kúskov.
  • Každý kúsok rozvaľkajte približne do veľkosti panvice.
  • Každý pečte osobitne na rozpálenej panvici na strednom ohni.
  • Pečte ich veľmi rýchlo, aby vám náhodou neprihoreli.
  • Ešte horúce korpusy obrežte a položte na podložku.
  • Odrezky neskôr použijete na posypanie torty.
  • Každý korpus potrite ešte teplým krémom a odrezky rozmrvte rukami alebo v mixéri.
  • Zvyšným krémom potrice celú tortu a obsypte ju zo všetkých strán omrvinkami z korpusov. Nechajte na noc v chladničke.

 

4. „Medová“ torta („Medovník“).

smittenkitchen

Táto torta sa stala pre sovietov klasikou. Dala sa vyrobiť lacno a bola výborná. Kupovali ju nielen na oslavy, ale aj v obyčajnú nedeľu na posedenie ku čaju.

„Medovník“ sa skladal z mnohých tentkých korpusov, do ktorých samozrejme pridávali med, a nie menej ako 75 gramov. Tie potom potierali smotanovým krémom a po vrchu posypali zvyšnými odrobinkami.

Predpokladá sa, že sa objavil v časoch ruskej cisárovnej Alžbety I. Nemecký cukrár, si nebol vedomý Alžebinej nechuti k medu a tortu jej ponúkol na jednom z pompéznych večerov. Bola ňou úplne uchvátená a od tých čias sa „Medovník“ vžil do ruskej histórie.

V ZSSR sa vlašské orechy, ktorými originálne tortu zdobili, zamenili za rozdrvené medové sušienky.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia;
  • 1 pohár cukru (na korpusy);
  • 50 g masla;
  • 550/600 g múky;
  • 4 PL medu;
  • 1 č. l. sódy;
  • 500 g 20% smotany;
  • 1 pohár cukru (na krém).

Postup:

  • Med, cukor a maslo roztopte vo vodnom kúpeli, pridajte vyšľahané vajcia, prášok do pečiva a trochu múky.
  • Rozmiešajte zmes mixérom, aby ste sa zbavili prípadných hrudiek.
  • Odstavte zmes z ohňa a potom ju priveďte do takej konzistencie aby sa dala rozvaľkať. Postavte na 40 minút do chladničky.
  • Cesto rozdeľte na potrebný počet častí (podľa potrebných korpusov).
  • Každý kúsok tenko rozvaľkajte na kruh a zatiaľ zvyšné kúsky nechajte pod utierkou, aby vám neoschli.
  • Mali by ste mať okolo 7-10 korpusov. Na ich vyrovnanie môžeme použiť tanier, formu, alebo nejaký iný rovný povrch.
  • Korpusy na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou a pečte 5-7 minút v teplovdušnej rúre.
  • Po upečení obrežte kraje nožom.
  • Na krém zmiešajte vychladenú 20% smotanu s cukrom.
  • Do krému môžete pridať strúhaný kokos, orechy, keksy, džem, nasekané ovocie, trochu pomarančovej alebo citrónovej kôry, kakao alebo čokoládu.
  • Následne každý korpus potrite plnkou a zo všetkých strán posypte romrvenými kúskami odrezkov, orechami a čokoládou.
  • Na tri hodiny odložte do chladničky, aby chute tortou pekne prešli.

 

5. „Kyjevská“ torta.

simplyhomecooked

Túto tortu doniesli ako darček k výročiu prvému tajomníkovi ÚV KSSÚ Leonidovi Brežnevovi. Majstrovské dielo cukrárov vážilo 5 kilogramov, malo tri vrstvy a skladalo sa zo 70 korpusov.

To bolo v roku 1956. Predtým jeden zamestnanec kyjevskej cukrárenskej fabriky Karla Marxa odložil zvyšok vaječných bielkov vyšľahaných s cukrom do chladničky. Oschli a tým pádom sa stali nevhodnými na výrobu koláčov.

Ale vedúci, v tom čase Konstantín Petrenko, ich zakázal vyhodiť. Poprosil cukrára Nedeždu Černogora, aby na ich základe vyrobil tortu. Podarilo sa a bola navyše veľmi chutná a originálna.

Dnešná «Кyjevská» torta sa pripravuje z nadýchaných orechových korpusov, maslového krému, arašidov, vína a koňaku.

Ingrediencie:

  • kuracie vajcia – 4 ks;
  • cukor – 200 g;
  • citrónová šťava – 0,5 č. l.;
  • štipka soli;
  • arašidy – 150 g;
  • maslo – 200 g;
  • varené kondenzované mlieko – 380 g.

Na ozdobenie:

  • arašidy – 150 g;
  • vlašské orechy – 100 g.

Postup:

  • Všetky bielky oddeľte od žĺtkov. K bielkom pridajte štipku soli a 2 minúty ich na najvyššej rýchlosti šľahajte mixérom.
  • Pridajte k nim citrónovú šťavu a šľahajte ďalšie dve minúty.
  • Za stáleho šľahania začnite do bielok pridávať po jednej lyžici cukor.
  • Hotový sneh by mal byť dostatočne tuhý, tak že keď ho otočíte nevypadne z nádoby.
  • Očistené arašidy jemne opražte na suchej panvici (celých 300 g) a v mixéri ich rozdrvte na malé kúsky.
  • Presne polovicu orechov vsypte do snehu z bielkov a jemne premiešajte.
  • Plech vysteľte papierom na pečenie.
  • Na papier narysujte kruhy s priemerom 18 centimetrov.
  • Pomocou potravinárskeho sáčku kruhy vyplňte snehovou hmotou. Hrúbka by nemala presiahnuť 1 cm.
  • Pečte pri teplote 100 stupňov jednu hodinu.
  • Maslo izbovej teploty rozmixujte v miske mixérom asi 5 minút.
  • Postupne pridajte kondenzované mlieko a poriadne rozmiešajte.
  • Vzniknutý hustý krém odložte na 30 minút do chladničky.
  • Korpusy vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Podložku trochu potrite krémom, aby vám prvý korpus neutekal. Rozotrite naň vrstvu krému položte naň ďalší korpus a zopakujte do konca (korpusov by ste mali mať celkovo 4).
  • Krémom potrite aj vrch a boky torty a posypte ich orechami.
  • Na tri hodiny vložte výslednú tortu do chladničky. Hotovo!

A ktorú z nich máte najradšej vy? Pečiete si ju sami alebo si ju radšej kúpite?

zdroj: lifter.com.ua

Back To Top