Ako vypestovať neobmedzené množstvo čučoriedok na záhrade alebo na balkóne?

Čučoriedky sú veľmi zdravé a chutné, môžeme ich konzumovať surové alebo upečené v rôzných koláčok alebo ako lekvár. Teraz vám ukážeme prečo je dobré pravidelne konzumovať čučoriedky a ako ich treba sadiť.

Má veľmi priaznivé účinky na naše zdravie, predchádza zvyšovaniu cholesterolu v krvi. Podporuje činnosť mozgu a zlepšuje pamäť, pretože vo veľkom množstve obsahuje antioxidanty.

Čučoriedky sú bohaté na živiny ale majú nízkú kalorickú hodnotu tak ak skonzujeme denne za hrnček čučoriedok naše telo dostane 24% z dennej dávky vitamnínu C a 36% vitamínu K. Denná konzumácia tohto ovocia znižuje tlak a napomáha predchádzať vzniku cievných ochorení.

Podľa jedného prieskumu, denná konzumácia čučoriedok počas ôsmých týždňov znižuje hodnoty tlaku až o 4-6%. Vysoký obsah antioxidantov oneskoruje proces stárnutia a napomáha predchádzaniu rakovinových ochorení.

Teraz keď už vieme aké má blahodárné účinky na naše zdravie, stojí za to si ju zasadiť, ukážeme vám ako!

Pestovanie čučoriedok v záhrade:

Ako prvé musíme vybrať vhodné miesto prečučoriedku, je to kríková rastlina ktorá potrebuje dobrú úrodnú pôdu a veľa slnka. Ak ju chcete pestovať na balkóne budeťe potrebovať väčší črepník alebo sud. Tento krík potrebuje aspoň 6 stôp dlhé miesto aby sa správne vyvýjalo. Ak sadíme naraz viac kríkov tak sa odporúča dodržať vzdialenosť medzi kríkmi asi 2,5 – 3 stôp.

Sadenie

Vo viacerých krajinách sa čučoriedka sadí na jar. Sadíme ju do kyslej pôdy a prvé dni polievame denne viackrát lebo tieto dni potrebuje viac vlhkosti.

Strihanie

Keď sa nám krík čučoriedky začne rozrastať treba začať s pravidelným strihaním, lebo silnejšie vetvy napomáhajú rastline k zdravšiemu rastu a plody tak budú tiež väčšie. Aby sme zabezpečili stály rast plodov, musíme odumreté časti konárov vždy odstrihnúť. Pri strihaní nezabúdajte na spodné odumreté konáre a ostatné časti tiež môžete odstrihnúť na polovicu.

Starostlivosť o pôdu

V každom prípade by sme mali použiť organické hnojivo aby sme zachovali kvalitu kríku. Na tento úkon si vyberme jeden jarny deň a zopakujme to po strihaní znova. Ak sa takto budeme starať o tento krík vydrží produkovať ovocie počas 4 – 5 desaťročí.

Pestovanie na balkóne

Zasadiť ju musíte do väčších črepníkov alebo sudov. Na to dávajte pozor aby ste použili kyslú pôdu a hnojili dva krát do roka organickým hnojivom. Čučoriedky nepotrebujú neustále slnko, takže ak ich sadíte na balkóne skúste im nájsť miesto kde budú mať aj tieň. Nezabúdajte na polievanie. Kedže kríky čučoriedok potrebujú veľké miesto pre rast, môže sa stať že tie ktoré sú pestované na balkóne budú mať menšie ovocie. Cez zimné mesiace ich môžete nechať vonku ale prikryte ich aby korene nezamrzli.

Dúfame že sme vám boli nápomocný s týmito radami a že čoraz viac z vás budú chcieť skúsiť pestovanie čučoriedky.

Back To Top