Takto vypestuješ 100 kg zemiakov na jednom metri štvorcovom! Bude ich toľko, že ich budeš rozdávať

Zemiaky patria medzi tie zeleniny ktoré majú blahodárný účinok na naše zdravie,  ale bohužiaľ v poslednej dobe sa tak znehodnotili mylnými informáciami účinky tejto zeleniny, že viacerí si myslia, že ak vynechajú z jedálníčka zemiaky urobia správne. Mnohí nevedia že zemiaky obsahujú mnoho vitamínov a minerálných látok, ktoré napomáhajú predchádzaniu ochorení.

Pozitívné účinky konzumácie zemiakov: vo vysokom množstve obsahuje vitamín C, draslík, horčík a vlákninu. Jeden kus pečeného zemiaku obsahuje 26% dennej potreby vitamínu B6, práve tento vitamín je dôležitý pre zdravé fungovanie kardiovaskulárného systému a nervovej sústavy, prirodzene zvyšuje výkon športovcov.

Flavonoidy prítomné v zemiakoch posiľňujú dýchací systém a napomáhajú predchádzať rakovine.

Teraz sa pozrime nato ako vypestovať 100 kg zemiakov na jednom metri štvorcovom:

Toto riešenie odporúčame tým osobám, ktorí chcú vypestovať väčšie množstvo zemiakov ale nemajú dostatočne veľkú záhradu. Je to nápad jedného amerického záhradníka. Zvisle rastúce zemiaky, na ich pestovanie je potrebná práca a nejaký drevený materiál.

Čo budete potrebovať?

  • Zemiaky na sadenie
  • 24 ks dosiek, 1m dlhé a 24 cm široké
  • 4 drevené koly, 1,2 m dlhé
  • šróby alebo klince na upevnenie

K 4 kolom pripevníme 4 dosky a položíme konštrukciu na miesto kde bude uložené.  Dáme jednu vrstvu zeminy, zasadíme jednu vrstvu zemiakov. Medzi zemiaky necháme 10cm odstup. Pripevníme dalšie 4 dosky a vyrovnáme zeminou. Znova nasadíme vrstvu zemiakov. Takto pokračujeme až kým nepoložíme 6 poschodí.

Ako pozbierame zemiaky: Zbierať začíname zo spodu a postupne zbierame nahor, vždy keď potrebujeme zemiaky. S týmto americkým nápadom môžeme vypestovať na ploche 0,4 metrov štvorcových až 45 kg zemiakov. Podľa týchto výpočtov sa dá vypestovať na jednom metri štvorcovom až 100 kg zemiakov.

Back To Top