Toto by trebalo robiť pravidelne s práčkou a nepokazila by sa nikdy!

V dnešnom uponáhľanom svete si už len ťažko poradíme bez užitočných domácích spotrebičov. Patrí k nim aj práčka, prnie ešte nikdy nebolo jednoduchšie ako s dnešnými modernými spotrebičmi.

Určite si mnohý z vás pamätajú staré práčky, ktoré mali osobitné odstreďovanie a tie ste nemohli len tak nechať samé ako tie dnešné.

Náročné pranie je naašťastie za nami, práve preto by bolo dôležité aby si vynaložili aspoň kvapku úsilia na to aby naše prepracované spotrebiče fungovali čo najdlhšie.

Porucha môže mať dve hlavné dôvody, prvým je upchatý filter a druhým je zanesené ohrevacie teleso vodným kameňom. Ak sa pravidelne budeme starať i tieto súčasti práčky, práčka nám vydrží oveľa dlhšie.

Čistenie filtra:

Každá práčka ma na spodku malý panel, ktorý sa dá otvoriť. Podlož pod ňu nejakú misku aby mala kde vytiecť voda ktorá ostala v práčke. Vykrúť filter a vyčisti vnútro.Vyutieraj do sucha, vráť filter na miesto a už si hotový.

Odstraňovanie vodného kameňa z ohrievacieho telesa:

Pri každom praní sa ukladá tenká vrstva vodného kameňa ohrievacie teleso, ktorého úlohou je ohriať vodu na určitú teplotu v práčke. Ak sa dlho nebudete starať o túto súčiastku, doplatí nato vaša práčka.

Čistiť možete citrodekom alebo octom:

Obe látky treba dať do dávkovača, odporúčané množstvo sitrodeka je 100-120 g, octu (10%) 200-250 ml. Po naplnení niektorej látky pustite aspoň hodinový program na 60°C .

Preventívte dávaj 1 lyžičku sódy bikarbóny do každého prania, zmäkčuje vodu a neutralizuje pachy.

Ani na tieto veci nezabudni:

Dôležité je čistiť aj dávkovač na prášok a aviváž. Nezabudni pravidelne čistiť aj tesniacu gumu okolo dverí. V týchto častiach práčky sa ukladá veľa nečistot a môže hroziť aj plieseň.

Dávkovač:

Jednoducho ju vytiahni a zubnou kefkou ju vyčisti použitím nejakých čistiacích prostriedkov. Odporúča sa čistiť proti vodnému kameňu, nato môžete použiť ocot.

Gumené tesnenie:

Handričkou namočenou do roztoku voda, bielidlo 1:1 dôkladne poutierajte každý kúsok gumy. Roztok môžete aj vliať do práčky a nechať trošku pôsobiť.

Back To Top